Home Vijesti Ambasada SAD o Nacrtu zakona o VSTS-u: Treba ga izmijeniti

Ambasada SAD o Nacrtu zakona o VSTS-u: Treba ga izmijeniti

0

SARAJEVO – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) te su podsjetili na zajedničko pismo koje su potpisali s OSCE, EU i drugim partnerima iz međunarodne zajednice.

“Kao što smo naglasili u zajedničkom pismu od 2. juna koje smo potpisali s OSCE, EU i drugim partnerima iz međunarodne zajednice, izmjene u posljednjem trenutku koje su unesene u nacrt Zakona o VSTV-u 12. maja bile su štetne i potkopaće napore za povećanje transparentnosti u pravosudnom sistemu kao i poboljšanje verifikacije prijava imovine. Naši stavovi se nisu promijenili. Kao što smo mi i naši međunarodni partneri jasno rekli, Zakon o VSTS-u koji je trenutno pred parlamentom ne ispunjava međunarodne standarde i treba ga izmijeniti u originalnu verziju koju je pripremilo Ministarstvo pravde”, navedeno je iz Ambasade.
Naglasili su da proces evroatlantskih integracija zahtijeva naporan, snažan rad, posebno u pogledu vladavine prava.
“Paket VSTS-a u sadašnjem obliku ne bi donio transparentnost i odgovornost koju građani BiH zaslužuju u svom pravosudnom sistemu”, istaknuto je.

As we emphasized in the June 2 joint letter that we signed with the OSCE, the EU, and other partners from the international community, the last-minute changes introduced to the draft HJPC law on May 12 were harmful and will undercut efforts to increase transparency in the…
— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) July 29, 2023

Adblock test (Why?)