Home Vijesti Američki gigant se vraća u Formulu 1

Američki gigant se vraća u Formulu 1

0

Čelnici američkog automobilističkog giganta Forda najavili su povratak u šampionat Formule 1 od 2026. godine, kada će uslijediti drastična promjena pravila.

Div iz Mičigena bio je neizostavan dio najbržeg karavana od šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je avanturi počeo sarađujui sa Kosvortom, piše UNA.
Od prve pobjede sa Grejemom Hilom u Lotusu 1968. do posljednje sa Mihaelom Šumaherom za volanom Benetona 1994. Ford se može pohvaliti sa 155 trijumfa u 262 trke tokom kojih je osvojeno 10 konstruktorskih i 13 vozačkih titula, što ga čini trećim najuspješnijim proizvođačem agregata u F1 istoriji.
Gotovo dvije decenije od posljednjeg nastupa 2004. u Fordu su odlučili da se vrate korjenima. Za tri sezone slijedi revolucija, električna snaga motora biće povećana sa 100 odsto održivim gorivima. Bio je to poziv koji se ne propušta.
“Današnja vijest da se Ford vraća u Formulu 1 od 2026. godine je sjajna za naš sport. Uzbuđeni smo što ćemo dobiti još jednog nevjerovatnog partnera”, nije krio oduševljenje izvršni direktor F1 Stefano Domenikali.
Iako nije saopšteno ko će koristiti Fordove motore, za očekivati je da to bude šampionski Red Bul koji, gle čuda, nešto kasnije u Njujorku predstavlja bolid za novu sezonu.
Dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu, vjerovaćemo prvom čovjeku kompanije, Bilu Fordu, koji je poručio da je ovo početak jednog uzbudljivog poglavlja:
“Naša trkačka priča počela je kada je moj pradjed Henri Ford pobijedio u trci koja mu je pomogla da osnuje kompaniju. Ford se vraća u najvišu trkačku seriju, donoseći tradiciju, inovaciju, održivost i elektrifikaciju na najpoželjniju svjetsku pozornicu”.
Prethodno se još jedan gigant vratio pod skute Formule 1, Audi, koji je kupio udio u Zauberu te će i on od 2026. biti dio prestižnog takmičenja.
Adblock test (Why?)