Home Vijesti Andrićevi likovi kao pjesnici

Andrićevi likovi kao pjesnici

0

HERCEG NOVI – Manifestacija “Ivo Andrić naš savremenik” nastavljena je danas u kući nobelovca u Herceg Novom uz književno popodne sa Emsurom Hamzić i Đorđom Sladojem.

Sladoje je naglasio da su mnogi pokušali da odgovore na pitanje koliko poezije ima u prozi Iva Andrića, a on je u mnoštvu Andrićevih likova tražio one koji bi mogli da budu pjesnici i izdvojio prvo Mehmed pašu Sokolovića.
“Mehmed paša Sokolović će sagraditi, da ne kažem spjevati, Na Drini ćupriju i tako odužiti nepostojeći dug zavičaju, iskupiti grijeh koji nije počinio i spasiti dušu. Tu ćupriju su sagradili ta crna pruga i onaj dječak iz sepeta. Sjećanjem na njih, Andrić će mnogo godina kasnije, sazidati tu istu ćupriju od riječi, noseći svoju crnu prugu u vidu one tvrde višegradske staze”, dodao je Sladoje.
Prema Sladojevim riječima, pjesnici su mogli da budu i Alija Đerzelez, Mustafa Madžar, kmet Siman, DŽelaludin paša, pa i Ćorkan.
Hamzićeva je govorila o Andrićevim junacima, posebno ženskim, koje su zbog izgovorene prejake riječi bili spremne da žrtvuju i sebe i ljude oko sebe, da preokrenu svoj i tuđe živote. Jedna od tih junakinja je Fata Avdagina.
“Ti ženski likovi koji su došli u dragocjene trenutke kada se životom plaća ta vrsta slobode i ta vrsta nečega što je otpor svemu dotadašnjem. Ne samo u svom životu, nego u svijetu tadašnjem. Znamo da je to bila neka vrsta osujećenosti, podređenosti ženskog roda, kako za Đizliju, tako i patrijahalnu Fatu Avdaginu”, navela je Hamzićeva.
Voditelj programa Branislav Zubović rekao je da sve čega se Đorđo Sladoje dotakne postane poezija, te da jezičkom čarolijom oživljava čuda svijeta.
Zubović je rekao da je Emsura Hamzić autor koji i u poeziji i u prozi prati najljepše treptaje ljudske duše i ima široku lepezu interesovanja, što je jedinstven i rijedak književni dar.
Na manifestaciji “Ivo Andrić naš savremenik” sutra bi od 21.00 čas trebalo da bude održan program “Pjesnici o Andriću” na kojem će učestvovati profesor Višnja Kosović i književnik Budimir Dubak.
Manifestacija “Ivo Andrić naš savremenik” posveta je nobelovcu povodom 130 godina od njegovog rođenja.
Adblock test (Why?)