Home Vijesti Apple slavi 46. rođendan

Apple slavi 46. rođendan

0

Na današnji dan, prije 46 godina, osnovana je trenutno najvrjednija kompanija na svijetu.

Apple je upravo početkom 2022. godine krunisan najvrjednijom kompanijom na tržištu. Kompanija je nakratko premašila tržišnu vrijednost od tri biliona dolara i tako pomjerila još jednu “magičnu” granicu, jednu od brojnih koje je pomjerala tokom posljednjih 46 godina.
Apple su 1. aprila 1976. godine osnovali Stiv Džobs, Stiv Voznijak i Ronald Vejn. Kao što je mnogima poznato, Apple je nastao u garaži u Silikonskoj dolini.
Vejn je prvi napustio grupu, iako je ostao zapamćen kao dizajner prvog Apple logoa i uputstva za Apple I kompjuter.
Dva Stiva su bili kreativci u kompaniji i iz njihovih umova su nastali svi legendarni proizvodi i servisi po kojima je Apple i danas poznat.
Stiv Džobs se svakako isticao, jer je bio svojevrsni “šetajući šou program”, ali je imao i ogromnu energiju i ambiciju.
Džobs je, preko kompanije Apple imao viziju da svi zavole kompanijine proizvode, koji će biti lijepi, funkcionalni i laki za korišćenje.
Apple je od početka postao poznat kao kompanija koja možda nije prva koja na tržište donosi neku inovaciju, ali je talentovana da taj proizvod ili funkciju predstavi kao nešto do tada neviđeno ili da ga unaprijedi.
Apple tako nije izmislio “point and click” funkciju za računare (to je učinio Xerox) ali ju je Apple popularizovao.
PC miš nije Apple izum, ali je kompanija uspjela da ga unaprijedi i prilagodi za svakodnevno korišćenje. Apple računari su prvi dobili mogućnost da ispisuju podatke na ručno napravljen monitor, koji je kreirao Voznijak.
Apple je polako počeo sa uspjesima, prvo preko Apple i Lisa računara, a potom je IT industriju potpuno preokrenuo svojim iPod uređajem. On je potom postao sinonim za MP3 plejer.
Slično je bilo i sa iPhone uređajima. Telefona je bilo i prije nego što je iPhone debitovao 2007. godine, ali je nakon pojave Apple telefona industrija smartfona postala potpuno drugačija.
Apple je redefinisao smartfon tržište, popeo se na vrh i tu se nalazi već dugi niz godina.
Apple je dominantan i na tržištima tableta sa svojom iPad serijom, Apple Watch serija pametnih satova godinama je vodeća po prodaji a kompanija ne zaostaje ni na polju PC uređaja sa svojom Mac serijom.
Na čelu kompanije Apple danas se nalazi Tim Kuk, koji održava Appleov prepoznatljiv sistem poslovanja i dizajna proizvoda i servisa, a to je da pronađe način da unaprijedi ono što već postoji ali čiji potencijal nije do kraja iskorišćen, prenosi B92.
Adblock test (Why?)