Home BiH ASA Banka je kupila Sberbank BH

ASA Banka je kupila Sberbank BH

0

Večeras je potvrđeno da je ASA Banka preuzela Sberbank BH u Federaciji BiH.

To je večeras zvanično saopćio direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.
“Nakon objave sankcija, Agencija za bankarstvo FBiH je preduzela aktivnosti predviđenim zakonom. Zaključno s 1. martom 2022. godine finaliziran je model za trajno pitanje poslovanja Sberbanke BH sa Sberbank Europe AG na domaće društvo ASA Finance dd Sarajevo”, kazao je.

Direktor Federalne agencije za bankarstvo kaže da je cijeneći mogućnosti Zakona o bankama, na osnovu dostupnih podataka, usvojen plan na osnovu ponude dostavljene od ASA Finance.

“Model osigurava sigurnost poslovanja banke kroz prijenos vlasništva i modela za kontinuirano jačanje banke. Banka će poslovati u okviru ASA Grupe, a većinski vlasnik banke će biti domaće društvo ASA Finance”, dodao je.

U svrhu provedbe svih aktivnosti, Agencija za bankarstvo FBiH određuje vrijeme za usklađivanje poslovanje u roku od 48 sati, počev od 2. marta 2022. godine od 00:01 sati.

“U period trajanja usklađivanja, banka je dužna osigurati neometan pristup bankomatima i online uslugama. Poslovnice će ostati zatvorene najdalje do 4. marta 2022. Očuvani su depoziti, očuvani su klijenti i stabilnost bankarskog sistema BiH”, naglasio je.

Mahmuzić kaže da je vrijednost banke bila utvrđena ugovorom koji je Sberbanka uspostavila prije sankcija, a ta vrijednost je upitna, kao i vrijednost banke nakon svega što se desilo.

“Sve Sberbanke u EU su proglašene nesolventnim I supervizori su preuzeli upravljanje, pa je banka ili likvidirana ili prodana nekim drugim bankama”, rečeno je.

Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić večeras je kazao da će ovom akvizicijom ASA Banka postati treća najveća banka u Bosni i Hercegovini i da je preuzimanje banke upriličeno na simboličan datum 1. marta 2022. godine na Dan nezavisnosti BiH.

Također je kazao da uposlenici Sberbanke ostaju raditi u ASA Banci koja se od sutra smatra domaćom bh. bankom te da korisnici dosadašnje Sberbanke nemaju nikakvog razloga za brigu.

“Logično je da ako u Sloveniji NLB banka kupuje Sberbanku, u Hrvatskoj Poštanska banka, u Srbiji AIK banka, da i u BiH domaći kapital dođe do izražaja da i mi u ovoj državi preuzmemo odgovornost u svoje ruke, da jačamo i da jedni drugima budemo faktor stabilnosti i podrške. Banka je jako bitan faktor stabilnosti i mi smo to pokazali ovom transakcijom, svoje kapacitete i mogućnosti. Svi klijenti imaju svoj novac na raspolaganju i to više nije tema. Tema je kako ćemo zajedno rasti, razvijati se, davati nove kredite, praviti naše okruženje prosperitetnijim”, kazao je Mustafić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here