Home Banjaluka Banjalučanin osuđen na tri godine zatvora: Uzgajao marihuanu u dvorištu porodične kuće

Banjalučanin osuđen na tri godine zatvora: Uzgajao marihuanu u dvorištu porodične kuće

0

Nebojša Stojaković (45) iz Banjaluke osuđen je u Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je u dvorištu porodične kuće u naselju Šibovi zasadio i uzgajao plantažu marihuane.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je on zaključio sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci.

Prema tom sporazumu Stojaković je osuđen za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, a izrečena mu je ublažena kazna u odnosu na onu koja je predviđena zakonom.

On je drogu posadio i uzgajao zajedno sa Zoranom Janjetovićem koji je u međuvremenu preminuo pa je protiv njega postupak razdvojen.

Obrazlažući sporazum tužilac Sanja Guzina istakla je da je prilikom odlučivanja o visini kazne imala u vidu da optuženi Stojaković nije osuđivan.

“Osim toga on je odmah u istrazi priznao krivično djelo i pokazao je iskreno kajanje za ono što je uradio. Smatrali smo da će se kaznom od tri godine postići svrha kažnjavanja i da je ona adekvatna počinjenom djelu” rekla je tužilac Guzina.

Optuženi Stojaković je istakao da se kaje za ono što je uradio te obećao da više nikada neće činiti krivična djela. Pomenuti sporazum o priznanju krivice prihvatilo je vijeće banjalučkog Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević.

Tokom postupka po naredbi suda obavljeno je psihijatrijsko vještačenje optuženog. Kako je, na ročištu za razmatranje sporazuma, pojasnio sudija Dragosavljević utvrđeno je da je Stojaković u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio uračunljiv te da je sposoban da prati suđenje.

Prema presudi, Stojaković je zajedno sa Janjetovićem, koji je kod njega bio podstanar, u dvorištu porodične kuće u naselju Šibovi u blizini Etno sela posadio indijsku konoplju.

Njih dvojica su biljke redovno zalijevali u namjeri da proizvedu marihuanu.

Kako se navodi Stojaković je od osobe iz Austrije nabavio 25 sjemenki indijske konoplje koje su zasadili u njegovom dvorištu.

Pomenuti zasad policija je otkrila 19. septembra 2021. godine kada je pronađena 21 stabljika indijske konoplje koje su bile visoke od 175 do 240 centimetara.

Neimaština

Nebojša Stojaković je, kako saznajemo, tokom istrage policiji ispričao da je plantažu marihuane posadio zbog lošeg materijalnog statusa kako bi se izvukao iz teške situacije.

Naveo je da je sjemenke za indijsku konoplju naručio preko interneta, a da mu je u svemu pomagao Zoran Janjetović koji je kod njega bio podstanar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here