Home Vijesti Banjaluka izradila Akcioni plan za ravnopravnost polova

Banjaluka izradila Akcioni plan za ravnopravnost polova

0

BANJALUKA – Banjaluka je među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj izradila i usvojila Lokalni akcioni plan za ravnopravnost polova.

Plan koji je usmjeren na borbu za ravnoravnost polova za period 2022-2025. nedavno je usvojila Skupština grada Banjaluke.
Nevena Blagojević Podrić, šefica Odsjeka za kulturu, socijalnu politiku, udruženja građana i vjerske zajednice, izrazila je zadovoljstvo jer je Banjaluka jedna od rijetkih lokalnih zajednica na području Republike Srpske koja je kreirala i usvojila ovaj dokument.
“Ukidanje svih oblika diskriminacije žena i djevojčica ne samo da je osnovno ljudsko pravo, nego ima višestruki efekat na druga područja razvoja”, kazala je Blagojević Podrićeva.
Kako je pojasnila, ovim akcionim planom definisana su tri strateška cilja za naredne tri godine, među kojim je potrebno uskladiti akte grada s principima ravnopravnosti polova, povećati zastupljenost žena u organima vlasti grada, te unaprijediti stanje ravnopravnosti polova u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, socijalne zaštite i sigurnosti.
S tim u vezi, a kako bi se ostvarili ciljevi, definisane su i aktivnosti koje je potrebno sprovesti kako bi se ostvarili očekivani rezultati.
“Rezultati koje očekujemo, a koji su navedeni u dokumentu su povećana zastupljenost žena u radnim tijelima Skupštine grada, organima preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, povećana mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja žena, unaprijeđeno zdravlje i socijalna zaštita žena, unaprijeđen odgovor na nasilje u porodici i nasilje nad ženama i svakako odredbe o ravnopravnosti integrisane u propise i akte grada”, istakla je Blagojević Podrićeva.
Adblock test (Why?)