Home Banjaluka Banjaluka: Povećanje stipendija za srednjoškolce i studente

Banjaluka: Povećanje stipendija za srednjoškolce i studente

0

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je Grad donio čvrstu odluku o povećanju stipendija srednjoškolcima i studentima, što je prvi put nakon skoro 15 godina.

Odluka o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitranim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2022/2023. godinu predložena je za dnevni red sjednice Skupštine Grada, zakazane za 19. jul.

Kako je pojasnio gradonačelnik, povećanje iznosa stipendije odnosi se na sve vrste stipendija.

“Po svim osnovama povećavamo iznos stipendija na mjesečnom nivou. Na godišnjem nivou trebaće nam za to 400.000 KM, ali smo spremni. Spremni smo ako budžet bude išao ovako kako mi planiramo. Ako zatvore punjenje budžeta ovako kako rade, dovešće u pitanje i plate radnicima Gradske uprave, i stipednije i druga davanja pod upitnik”, kazao je gradonačelnik.

Tako će stipendija za učenike po osnovu uspjeha i socijalnog statusa sa 80 KM biti povećana na 100 KM, a za studente po istim osnovama sa 130 na 150 KM.

Kada je riječ o stipendijama za deficitarna zanimanja odnosno struke, za srednjoškolce je prema Odluci predloženo povećanje sa 160 na 170, a za studente sa 250 na 260 KM.

Prema predloženoj Odluci ukupna sredstva za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama iz budžeta Grada Banjaluka, za školsku 2022/2023. godinu, predviđena su u visini do 1,8 miliona KM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here