Home Vijesti Beton, adut modernog i sofisticiranog uređenja enterijera

Beton, adut modernog i sofisticiranog uređenja enterijera

0

Beton je uvijek bio popularan izbor, ali prijašnje površine betona u enterijerima su bile u ulozi podloge i uvijek su se prekrivale završnim slojem neke obloge – boje, keramike, drveta…

A danas se beton koristi zasebno i ravnopravan je s drugim materijalima. Rustičan i hladan materijal u posljednje vrijeme sve je prisutniji u enterijerima. Bilo da je u pitanju prostor uređen u industrijskom stilu, minimalistički ili krajnje luksuzno, beton je postao nezaobilazan.
Prvo je zaživio u većim prostorima – muzejima, holovima luksuznih hotela, industrijski stilizovanim kafeima, diskotekama, da bi se na mala vrata ušunjao i u naše domove. Prešao je put od sirovog do sofisticiranog, dajući novu dimenziju percepciji dizajna enterijera.
Beton na zidovima, podovima, tavanicama, u dnevnim sobama, predsobljima, kuhinjama, kupatilima… Beton kao dekoracija ili kao dostojna zamjena tradicionalnim materijalima – našao je primjenu na očekivanim, ali i potpuno neočekivanim mjestima u enterijeru.
Dobro se slaže s drugim materijalima
Beton načelno, ako dominira, unosi hladan, industrijski štih u enterijer, ali ako je doziran te kombinovan s materijalima poput drveta i pamuka ili zemljanim i pastelnim nijansama, dobije se znatno  topliji utisak. Takođe, beton se vrlo dobro slaže sa šarenim uzorcima poput cvijeća i geometrijskih oblika. Zavisno od uzorka i drugim bojama i materijalima u prostoru, usmjerujete uređenje u željenom smjeru.
Dodaci poput rasvjete, kombinacije gustih i svijetlih, prozračnih zavjesa te malih komada namještaja zanimljivog dizajna te na kraju i kamina učiniće enterijer u kojem vlada beton znatno profinjenijim.
Dizajneri ga vole
Dizajnerima je beton zanimljiv zbog kontrasta koji nosi u sebi – istovremeno ima određenu dramatiku i hladnoću u sebi, grubost i mekoću, kompaktnost i prilagodljivost te čini savršenu podlogu za ostatak uređenja neke prostorije. Ta određena doza intrigantnosti koju krije beton učinila je da se on u modernim, a ne samo industrijski i minimalističkim dizajniranim enterijerima, nalazi na neočekivanim mjestima.
Na primjer, prednjim stranama ormara, komoda i polica, radnim pločama, lijevanim podovima, laminatima, tapetama, pa čak i tekstilu. Posteljina, prekrivači i ukrasni jastuci s uzorkom betona i te kako su zanimljivi. Čak je i bojama za zid, posebnom, ali ne zahtjevnom tehnikom baratanja četkom moguće napraviti efekt betona.
Adblock test (Why?)