Home Biznis Biden izdao naredbu o zabrani ulaganja u osjetljive tehnologije u Kini

Biden izdao naredbu o zabrani ulaganja u osjetljive tehnologije u Kini

0

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuju određena američka ulaganja u osjetljive tehnologije u Kini.

Ova dugo očekivana naredba ovlašćuje američkog ministra finansija da zabrani ili ograniči određena američka ulaganja u Kini i to u tri proizvodna sektora: sektor poluprovodnika i mikroelektronika, kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema vještačke inteligencije, prenosi Rojters.

Biden je juče u pismu Kongresu rekao da proglašava nacionalnu vanrednu situaciju kako bi se zemlja suočila sa prijetnjom napredovanja zemalja poput Kine “u osjetljivim tehnologijama i proizvodnji opreme kritične za vojsku, obavještajne službe i sisteme sajber nadzora”.

Peking: Odluka SAD o ograničenju ulaganja u Kini krši principe tržišne ekonomije

Odluka SAD o ograničenju ulaganja u Kini ozbiljno krši principe tržišne ekonomije i fer konkurencije, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova, nakon što je američki predsjednik Džo Bajden zabranio određena ulaganja u osjetljive tehnologije.

“Ovo je čin koji podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, destabilizuje globalne lance snabdijevanja i šteti interesima i Kine i SAD i globalne poslovne zajednice”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Bidenova odluka predstavlja “politizaciju poslovnog angažmana”.

Adblock test (Why?)