Home Vijesti BiH na korak do zabrane zračnog prostora za ruske avione

BiH na korak do zabrane zračnog prostora za ruske avione

0

Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH dostavljen je dopis Evropske komisije za koordinaciju u kriznim situacijama (EACCC), u vezi sa upotrebom zračnog prostora u BiH zbog vojnog sukoba u Ukrajini odnosno zabrane zračnog prostora za ruske avione, saznaje Klix.ba.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković je slijedom navedenog pozvala Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) da poduzme sve neophodne radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti te u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH, avionima iz Rusije zabrani letenje u zračnom prostoru BiH.

Za sada nije poznato da li je BHDCA odgovorila na ovaj zahtjev.

Države članice EU su kao odgovor na agresiju Ruske Federacije na teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine, odlučile uvesti sveobuhvatne sankcije ruskoj strain usmjerene prema bankarskom, energetskom i drugim privrednim sektorma te zemlje.

Dio sankcija predstavljaju i zabrane u zračnoj plovidbi avionima Ruske Federacije u međunarodnom zračnom prostoru Evropske unije.

To znači da ruske aviokompanije više neće imati mogućnost da slijeću, uzlijeću i prelijeću teritoriju Evropske unije. To, između ostalog, uključuje i privatne avione u vlasništvu ruskih oligarha. Zračni prostor za ruske avione zatvorili su i SAD, Velika Britanija i Kanada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here