Home Svijet Borrell: Rusija bi mogla pokrenuti destabilizaciju BiH

Borrell: Rusija bi mogla pokrenuti destabilizaciju BiH

0

Odluka o jačanju snaga misije Althea u BiH dodatnim vojnicima “oprezan i razmjeran znak naše odlučnosti za očuvanje stabilnosti”, rekao Borrell.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla pokrenuti aktivnosti destabilizacije u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

Borrell je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane država članica EU-a rekao da je njegova odluka donesena u petak o jačanju snaga misije Althea u BiH za 500 dodatnih vojnika “oprezan i razmjeran znak naše odlučnosti za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, koja se može suočiti s destabilizirajućim aktivnostima Rusije na zapadnom Balkanu”.

Također je upozorio da bi Moldavija i Gruzija sljedećih dana mogle biti pod povećanim ruskim pritiskom te najavio da će uskoro posjetiti Moldaviju.

Borrell je najavio još veću pomoć Ukrajini, koja pruža snažan otpor ruskoj agresiji.

Obavještajni podaci

Obavijestio je da je zatraženo od evropskog satelitskog centra u Madridu da osigura obavještajne podatke o kretanju ruskih postrojbi u Ukrajini i da su države članice spremne povećati bilateralnu vojnu pomoć Ukrajini.

“Mobilizirali smo satelitski centar u Madridu da podrži Ukrajinu obavještajnim podacima”, izjavio je Borrell nakon sastanka ministara odbrane država članica.

Borrell je također istaknuo spremnost država članica da povećaju svoju bilateralnu vojnu pomoć Ukrajini.

Najavio je još jače sankcije protiv bjeloruskog režima Aleksandra Lukašenka i svih onih koji surađuju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u agresiji na Ukrajinu.

Pozdravio odluku Švicarske

Borrell je naglasio da Evropska unija treba što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu.

Pozdravio je odluku Švicarske da se pridruži financijskim sankcijama protiv Rusije.

“To je doista dobra vijest”, jer ruski oligarsi neće više moći prebacivati novac u Švicarsku.

Izvor: Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here