Home Vijesti Čavušoglu najavio skoru posjetu Erdoana Srbiji i regionu

Čavušoglu najavio skoru posjetu Erdoana Srbiji i regionu

0

BEOGRAD – Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu ocijenio je danas u Beogradu da je za dobre srpsko-turske odnose zaslužan “izuzetan politički dijalog” funkcionera dviju zemalja i najavio da će predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan uskoro ponovno posjetiti Srbiju i region.

Čavušoglu je na zajedničkoj pres konferenciji poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem istakao želju Ankare da s Beogradom “održi najbolje odnose”, ocijenivši da “Srbija igra važnu ulogu za stabilnost u regionu”.
On je obećao da će Turska nastaviti podršku dijalogu Beograda i Prištine i sudjelovati u infrastrukturnim projektima, te pružati pomoć u vezi s snabdijevanje regiona gasom.
Čavušoglu je, ilustrujući dobre odnose, istakao i da je Srbija “šesta zemlja s kojom Turska ima sporazum o prelasku granice uz ličnu kartu”.
Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10 hiljada ljudi
S turskim šefom diplomatije tokom dana odvojeno su razgovarali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, te predsjednik parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić.
U tim razgovorima istaknut je značaj investicija turskih kompanija koje u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 10.000 domaćih radnika i sudjelovanje u različitim infrastrukturnim projektima.
U razgovoru s Vučićem naglašena je važnost gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo kao najznačajnijeg projekta koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.
U oblasti energetike dominantna tema bila je izgradnja i eksploatacija “Turskog toka”, koji omogućuje snabdijevanje Srbije i regije gasom.
Selaković je ocijenio da su odnosi Srbije i Turske danas “na istorijskom vrhuncu”, posebno u privredi.
Selaković je naglasio da je trgovinska razmjena dviju država dvije milijarde eva, dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine dostigla 585 miliona evra, ocijenivši da turski investitori “ne gube interes za ulaganja u Srbiji”.
Posjeta Čavušoglua obilježila je i anonimna dojava o podmetnutoj bombi u ministarstvu spoljnih poslova, koja je upućena nakon završenih razgovora Selaković-Cavusoglu, pa je zgrada ministarstva nakratko evakuisana dok specijalne formacije MUP-a Srbije nisu konstatovale da je prijava bila lažna.
Brojne institucije, škole, trgovački centri, mediji i udruženja, pa čak i uprava zoološkog vrta, u posljednja dva mjeseca zaprimile su na stotine dojava o bombama na dnevnom nivou.
Srbijanski funkcioneri to ocjenjuju “specijalnim ratom” jer se Srbija nije distancirala od Rusije niti se pridružila sankcijama EU i međunarodne zajednice Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.
(Index)
Adblock test (Why?)