Home Vijesti Česi bježe sa Jadrana, pronašli “novu Hrvatsku”

Česi bježe sa Jadrana, pronašli “novu Hrvatsku”

0

PRAG – Nakon poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju “prvu morsku ljubav”.

Češko izdanje časopisa Forbes nazvalo je Poljsku “novom Hrvatskom za Čehe”, ukazujući na neočekivanu promjenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.
Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna ljetna destinacija Čeha, sada je zasjenila atraktivnost Poljske.
Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smještaja u Poljskoj u odnosu na lani narasla je za 50 oosto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti.
Poljska nudi bogatu lepezu atrakcija, uključujući vjerske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more s pješčanim plažama, planine i jezera, prenosi tportal.
Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije Invia, rekla je za Forbes da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti.
Ove sezone, jednosedmični boravak u Poljskoj za jednu osobu u skromnoj izvedbi košta do 224 evra, putovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 evra.
Na pitanje zašto su odabrali Baltik umjesto Jadrana, Čehinja Zuzana kaže da je s prijateljicama tražila alternativu za Hrvatsku.
Zaintrigirale su ih pozitivne kritike prijatelja koji su već posjetili Poljsku, a htjele su istražiti kulturu i prirodu te zemlje. Vojtech, stanovnik Praga, ističe da često susreće Čehe koji su posjetili Poljsku i vratili se s pozitivnim iskustvima u pogledu razvoja infrastrukture i kvaliteta usluga, prenosi tportal.
Adblock test (Why?)