Home Vijesti Cheesecake sladoled, omiljeni kolač na štapiću ili u kornetu

Cheesecake sladoled, omiljeni kolač na štapiću ili u kornetu

0

Cheesecake je kolač koji se u skoro svim varijantama sastoji iz tri dijela: donji sloj je najčešće od keksa ili biskvita, centralni sloj je taj koji ga i čini čuvenim, jer je od sira, a na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv.

Istorija cheesecake datira još iz doba stare Grčke, gdje je bio jedan od omiljenih poslastica, a prvi put ga spominje grčki doktor Egemiusa u svojoj knjizi o umijeću pravljenja ovog slatkiša. Kasnije su recept prihvatili i Rimljani, a tokom vijekova širio se cijelim svijetom i samim tim dobijao različite oblike i okuse.
Cheesecake kakav danas poznajemo najsličniji je onom koji je napravljen prvi put u Americi još krajem 19. vijeka. U svakom slučaju, bilo da ga pravite sa malinama, jagodama ili nekim drugim voćem, sa sirom ili slatkom pavlakom, ovaj kolač nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a nosi epitet kolača nad kolačima.
Osnovna podjela cheesecakea je na pečeni i nepečeni.
Verzija ovog kolača na našim područjima je ona koja se ne peče. Upravo to je i jedan od razloga što je česta poslastica u ovdašnjim domovima. Ne oduzima mnogo vremena, nije potrebno peći ga, a sastojke je moguće pronaći u svakoj prodavnici. Baš zbog toga ovaj tip cheesecakea najrasprostranjeniji je u svijetu.
Donji sloj, koji se priprema od keksa, takođe varira u zavisnosti od zemlje, odnosno od toga koji je keks u toj zemlji najpopularniji i najukusniji za ovaj kolač.
Najčešće se za pripremu srednjeg sloja koristi krem sir, ali u nekim zemljama poput Italije, Francuske i Poljske priprema se i sa svježim sirom. Preliv je u svim zemljama najčešće od voća – u nekim zemljama voće se ubacuje u želatin, pa tako zajedno prave formu, a negdje se posipa naknadno, često i svježe.
Cheesecake koji se peče dolazi iz Amerike, a najpoznatiji je svakako onaj njujorški.
A visoke temperature znače da je vrijeme za uživanje u omiljenoj poslastici, ali na malo drugačiji način – naime, cheesecake možete napraviti i kao ukusan, lagan i beskrajno kremast sladoled, koji ćete moći jesti kao sladoled na štapiću, u kornetu ili jednostavno stavite nekoliko kugli u čašice.

Recept
Sastojci:
150 g jogurta
350 g maskarpone sira
20-30 g šećera
2 kesice bourbon vanilin-šećera
2 kašike limunovog soka
marmelada (jagoda, malina, borovnica…)
Priprema:
Pomiješajte maskarpone sir, jogurt, vanilin-šećer i limunov sok i sastojke dobro sjedinite mikserom ili žicom. Potom marmeladu koju ste odabrali odvojeno dobro promiješajte kako biste dobili glatku kompaktnu smjesu. Kremu koju ste dobili od maskarpone sira, jogurta, vanilin-šećera i limunovog soka pomiješajte s marmeladom i sipajte u manje kalupe na koje ćete staviti i štapiće ili u jedan veliki kalup za sladoled te ih ostavite u zamrzivaču minimalno šet časova, ali najbolje bi bilo da sladoled odstoji preko noći. Poslužite dobro ohlađeno, uz dodatak voćnog ili čokoladnog preliva, mrvljenog keksa i svježeg bobičastog voća.

Adblock test (Why?)