Home Vijesti Cijene divljaju, Vlada Srpske se bavi sporednim stvarima

Cijene divljaju, Vlada Srpske se bavi sporednim stvarima

0

Iako je premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio da će na sjednici Vlade RS ove sedmice biti riječi o obezbjeđivanju dodatnih količina osnovnih životnih namirnica, na dnevnom redu današnje sjednice nema ni riječi o tome.

Republika Srpska nema Robne rezerve jer su one u stečaju, a Višković je prije tri dana rekao da je Vlada u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama zadužila ministarstva poljoprivrede i trgovine da pripreme odluke o nabavci određenih količina životnih namirnica.

„Na prošloj sjednici Vlade su zadužena dva ministarstva da za iduću sjednicu pripreme da RS nabavi određene životne namirnice. Riječ je o robi poput pšenice, kukuruza, soli, ulja i slično. Vlada na tom planu nije htjela sve to u javnosti previše da eksponira s ciljem da se ne izaziva nepotrebna panika među stanovništvom“, rekao je tada Višković.

On je istakao i da u ovom momentu ima dovoljno svih namirnica na tržištu te da Srpska nema nestašice bilo koje robe.

Međutim, slika u tržnim centrima je drugačija i police na kojima bude brašno uglavnom su prazne, a cijene pšenice, nafte, gasa, uglja na svjetskim berzama obaraju istorijske rekorde nakon što su EU i SAD uvele ekonomske sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Gas je juče na sjvetskim berzama za samo nekoliko sati poskupio za 60 odsto, a nafta je prešla rekordnih 113 dolara za barel.

To je uticalo i na RS, gdje je gorivo već nekoliko puta poskupjelo u ovoj godini, te za sobom povuklo i ostale cijene.

Bez obzira na to Republika Srpska još nije izašla sa konkretnim mjerama niti upoznala javnost da li i sa kojim količinama namirnica raspolaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here