Home Vijesti CIK BiH upozorio odgovorne za prikupljanje potpisa podrške birača

CIK BiH upozorio odgovorne za prikupljanje potpisa podrške birača

0

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH upozorava lica odgovorna za prikupljanje potpisa podrške birača za predstojeće opšte izbore da to rade u skladu sa zakonom i da sebe ne dovedu u situaciju da počine krivično djelo.

Iz CIK-a napominju da se, u skladu sa zakonom, prijava za ovjeru učešća na izborima političke stranke ili nezavisnog kandidata sastoji od spiska koji sadrži ime i prezime, originalan potpis, broj važeće lične karte i jedinstveni matični broj svakog birača upisanog u Centralni birački spisak koji podržava prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata.
“Političke stranke ili nezavisni kandidati dužni su da potpise prikupljaju samo na obrascima koje im dodijeli CIK BiH. Ostali obrasci, koje dostavi politička stranka ili nezavisni kandidat, ne uzimaju se u obzir”, saopšteno je iz CIK-a.
Iz CIK-a ističu da obrazac za potpise treba, takođe, da sadrži ime i prezime, broj važeće lične karte, originalni potpis i jedinstveni matični broj lica odgovornog za prikupljanje potpisa podrške.
Odgovorno lice svojim potpisom potvrđuje vjerodostojnost i istinitost prikupljenih potpisa podrške.
Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na opštim izborima ističe u petak, 20. maja, u 16.00 časova.
U saopštenju se napominje da je CIK na lokalnim izborima 2020. godine utvrdio da se na obrascima za prikupljanje potpisa podrške nalaze i potpisi za umrla lica, za šta su podnesene 173 prijave nadležnim tužilaštvima. 
Adblock test (Why?)