Home Vijesti Cvijanović: MUP je glavni oslonac Srpske i njene stabilnosti

Cvijanović: MUP je glavni oslonac Srpske i njene stabilnosti

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 4. april, dan kada je prije 30 godina formirano Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji, koja se održava u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, povodom 30 godina MUP-a Srpske, Cvijanovićeva je istakla da je stvaranje policije uslijedilo nepuna tri mjeseca nakon sudbonosnog 9. januara 1992. godine.
Predsjednik Republike je naglasila da je policija, zajedno s Vojskom Republike Srpske, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata dala ključni doprinos u odbrani našeg naroda, ustavnog poretka i granica Republike Srpske.
“U temelje naše Republike, ugrađeni su životi 782 pripadnika MUP-a, kojih se uvijek sjećamo sa dubokim poštovanjem i posebnim pijetetom”, naglasila je Cvijanovićeva.
Od samog nastanka do današnjih dana, dodala je ona, MUP je bio i ostao jedna od najznačajnijih institucija Srpske – čuvar poretka, javnog reda i mira, bezbjednosti građana i njihove imovine, ali i glavni oslonac Republike Srpske i njene stabilnosti.
“MUP i Policija Republike Srpske garancija su za slobodu koju danas uživamo i koju namjeravamo ostaviti našim sljedećim generacijama. Od ukupno 30 godina, ovo je 26. godišnjica koju obilježavamo u miru i slobodi. Izazovi s kojima se danas suočavaju Republika Srpska i njena policija drugačiji su od onih iz prve polovine devedesetih godina i hvala Bogu da je tako.
Učinićemo sve što je do nas da se nikad ne ponovi ono kroz šta su, u to teško doba stradanja, prošli Vojska, Policija i stanovnici Republike Srpske, i da mir, stabilnost i bezbjednost na ovim prostorima budu trajne kategorije. Da bismo u tome uspjeli, potrebna nam je snažna, dobro opremljena i obučena policija”, poručila je predsjednik Republike Srpske.
Ona je ocijenila da je zato važno da se nastavi sa ulaganjem u modernizaciju sredstava za rad i objekte, kao i stručno usavršavanje i obuku novih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.
“Policijski poziv i dalje je veoma privlačan za mnoge naše mlade ljude i na to smo ponosni. Upravo oni koji svake godine pristupaju u redove policije najbolja su garancija njenog kadrovskog jačanja, vitalnosti i kontinuiteta. Prethodnih godina uradili smo mnogo na poboljšanju materijalnog statusa pripadnika MUP-a, a uložićemo dodatne napore i sredstva kako bismo i u ovoj godini povećali plate našim policajcima”, naglasila je Cvijanovićeva.
Pored obuke i opreme, rekla je predsjednik Srpske, suočavanje s izazovima današnjeg vremena zahtijeva potpunu rehabilitaciju uloge policijaca, te nadogradnju postojećih nadležnosti i instrumenata za efikasan i nesmetan rad, te da je u tu svrhu neophodno inovirati zakonsku regulativu, što je i opredjeljenje Vlade Republike Srpske.
Ona je ukazala da se u svim zemljama svijeta napad na pripadnika policije, ugrožavanje njegovog dostojanstva, bezbjednosti i života tretira kao udar na državu i njen poredak.
“Zbog toga moramo snažno i beskompromisno da se obračunamo sa svima onima koji misle da su iznad Republike, izvan zakona, ili da su ispod radara organa za provođenje zakona. Republika Srpska i njena policija su od samog nastanka neraskidivo povezane. Po svim anketama policija spada u red institucija u koju građani Srpske imaju najveće povjerenje”, rekla je Cvijanovićeva.
I kao što je zadatak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da vode računa o bezbjednosti građana i javnom redu i miru, dodala je predsjednik Srpske, tako je i obaveza svih da čuvaju policiju i obezbijede potpuno dostojanstvo ove časne profesije.
“Nikome, ni unutar ni van Republike Srpske, ne smijemo dozvoliti da urušava autoritet policije i njenih pripadnika. Istu sposobnost djelovanja u okviru sopstvene strukture mora imati i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i zato pozdravljamo svaku akciju na zaštiti i očuvanju integriteta kako policajca kao pojedinca, tako i policije u cjelini”, ukazala je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da je jaka policija garant stabilne i bezbjedne Republike Srpske.
“Svjesni su toga oni koji nam ne misle dobro. Ali, svjesni smo i mi i zato namjeravamo i dalje jačati našu policiju i njene bezbjednosne kapacitete, na dobrobit Republike Srpske i svih njenih građana”, naglasila je Cvijanovićeva.
Ona je zahvalila ministru i pripadnicima MUP-a Srbije na izuzetnoj saradnji, ali i što su, kao i druge institucije Srbije, uvijek uz Republiku Srpsku, kako povodom važnih datuma i događaja, tako i u obavljanju svakodnevnih poslova.
Predsjednik Republike je ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, direktoru Policije Siniši Kostreševiću i svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske čestitala Dan policije, poželjevši im mnogo sreće i uspjeha u budućem radu.
“Svima nama želim mirnu, stabilnu i bezbjednu Republiku Srpsku”, poručila je predsjednik Srpske, naglasivši da joj je čast i privilegija što je kao predsjednik Republike u prilici da MUP-u dodijeli visoko priznanje povodom ovog važnog jubileja – 30 godina postojanja naše policije.
Adblock test (Why?)