Home Vijesti Cvitanović: SDA ruši BiH

Cvitanović: SDA ruši BiH

0

SARAJEVO – Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je nakon današnjih pregovora lidera političkih stranaka iz Federacije BiH o izbornoj reformi da SDA ruši BiH.

“Danas je ključna stvar bila kako ko od učesnika vidi BiH. Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH – to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Cvitanović.
Cvitanović je rekao da odbija svaku mogućnost smanjivanja ovlaštenja Doma naroda i traži da se poštuje struktura FBiH kako je definisano u Vašingtonu i Dejtonu.
On kaže da su našli rješenje kako da se odblokiraju procesi u FBiH i da svaki konstitutvni narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, ali da ne postoji partner kod Hrvata koji bi pristao da se dira u Dom naroda.
“U jednom trenutku je izgledalo da smo blizu dogovora i ostavljam mogućnost da će i sutra doći do dogovora jer su se modeli različiti kroz dan mijenjali. Ako sutra budemo na tragu onog što smo relativno korektno usaglasili postoji moućnost da se proces završi”, rekao je Cvitanović.
Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao da je danas napravljeno dosta uspjeha uz pomoć međunarodnih medijatora.
“Napredak je napravljen na svim tačkama. Razgovara se veoma tolerantno i ravnopravno. Najteže je /liderima SDA Bakiru/ Izetbegoviću i /HDZ-a BiH Draganu/ Čoviću, ali stavovi se približavaju. Sutra je dan D, nakon toga ćemo izaći jači kao BiH”, rekao je Radončić.
Predstavnici SDA nisu davali izjave za medije nakon današnjih razgovora.
Današnji pregovori lidera stranaka sa visokim zvaničnikom EU Angelinom Ajhorst i ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem o izmjenama Izbornog zakona BiH vođeni su u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.
Pregovori će biti nastavljeni sutra, a njima će prisustvovati lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, SBB-a Fahrudin Radončić, NiS-a Elmedin Konaković i NES-a Nermin Ogrešević, prenosi “Avaz”.
Adblock test (Why?)