Home Vijesti Dalić bojkotuje FIFA: Gdje su Hrvati?

Dalić bojkotuje FIFA: Gdje su Hrvati?

0

Sinoć su u Parizu proglašeni najbolji fudbaleri tokom prethodne godine u izboru FIFA. Glasali su kapiteni i selektori reprezentacije, neki i nisu imali baš najlogičnije zaključke, dok su Hrvati imali polovičan učinak. Luka Modrić je kao kapiten glasove dao Benzemi, Mesiju i Mbapeu, ali je selektor “Vatrenih” Zlatko Dalić odlučio da bojkotuje glasanje zbog nepravde što je i objasnio putem zvaničnog profila HNS-a.

Dalićevu izjavu prenosimo u cjelosti:
“Razočaran sam odnosom FIFA-e prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje svjetske fudbalske organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svjetskom prvenstvu te među četiri najbolje u Ligi naciji. Šokirali smo cijeli svijet pobjedom protiv najveće svjetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dvije medalje s dva zadnja SP-a. Pobijedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa SP-a, u 23 utakmice nakon Evra izgubili smo samo dva puta”, rekao je Dalić.
“Uprkos tomu, pogledajte popis 14 kandidata za najboljeg igrača svijeta – osim sjajnog Modrića, gdje su Hrvati? Ne bih nabrajao pojedince iz drugih zemalja jer zaista imam veliki respekt prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mjesta za Matea Kovačića koji je postao svjetski klupski prvak i igrao briljantno na SP-u? Nije bilo mjesta za Gvardiola koji je po većini izbora bio i među najboljih 11 na SP-u i u Bundesligi? Zar Livaković nije zaslužio biti ni među pet kandidata za najboljeg golmana nakon svega što je napravio na SP-u?”, poručio je selektor Hrvatske.
“Želim više respekta za nas, za našu reprezentaciju, za naše igrače, pa i za sebe, jer smo s dvije medalje apsolutna svjetska senzacija. FIFA bi nas trebala više promovisati jer smo pokazali da jedna mala zemlja može konkurisati najvećima, a što je najlepša reklama za fudbal u cijelom svijetu. Zbog svega navedenoga, odlučio sam kako ove godine neću učestvovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mjestu, s time da je za mene on uvijek broj jedan”, završio je Dalić.
Adblock test (Why?)