Home Vijesti Dan žalosti zapeo u Savjetu ministara, Turkovićeva traži ostavke

Dan žalosti zapeo u Savjetu ministara, Turkovićeva traži ostavke

0

SARAJEVO – Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici danas nije postigao potreban konsenzus u vezi sa Prijedlogom odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, predlagača Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković je poručila da su ministri iz reda srpskog naroda potvrdili da “negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici”.
“Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost”, navela je ona, a prenose federalni mediji. Turković je takođe zatražila ostavku predsjedavajućeg Zorana Tegeltije (SNSD) i ministara Staše Košarca (SNSD), Vojina Mitrovića (SNSD) i Miloša Lučića (DNS) “zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Savjeta ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici”.
Srpski ambasadori ne mare za instrukciju Turkovićeve 
S druge strane, srpski ambasadori koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu poručuju joj da neće postupati po njenoj instrukciji, da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja i pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema te da na “prigodan i dostojanstven način obilježe 11. jul”. 
“Po već ustaljenoj praksi uzurpiranja nadležnosti viših instanci, Turkovićeva je ponovo samoinicijativno proslijedila instrukciju DKP mreži da u iščekivanju odluke Savjeta ministara o proglašenju dana žalosti postupimo kao da je ta odluka usvojena”, rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj. 
I Milica Ristović Krstić, ambasadorka BiH u Grčkoj, rekla je da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati instrukciju Turkovićeve i spustiti zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula. 
Ona je rekla da Ambasada BiH u Atini neće ni na koji način obilježiti 11. jul jer je instrukcija Turkovićeve donesena bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH. 
“Instrukcija Turkovićeve jedna je u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume važne samo jednom narodu – bošnjačkom”, rekla je Ristović Krstićeva. 
Takođe ni Ambasada BiH u Mađarskoj neće obilježiti 11. jul jer, kako kaže Biljana Gutić Bjelica, instrukcija Turkovićeve je neprihvatljiva za funkcionere iz reda srpskog naroda jer favorizuje žrtve jednog naroda u odnosu na druge. 
“S obzirom na nepravedno zapostavljanje sprskih žrtava, sasvim je očekivan i opravdan naš otpor prema isforsiranim nametanjima i politizaciji ovog pitanja od bošnjačkih lidera, a na štetu srpskih žrtava”, rekla je Gutić Bjelica. 
Ana Trišić Babić, savjetnica Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, rekla je da neovlaštenih instrukcija Turkovićeve ima napretek, te da je nedopustivo da se takva uputstva šalju bez odluka Predsjedništva BiH ili Savjeta ministara. 
Ni Milorad Živković, ambasador BiH u Sloveniji, neće postupiti po instrukciji Turkovićeve jer njenu instrukciju doživljava kao lični stav, a ne stav nadležnih, istovremeno naglašavajući da će Ambasada BiH u Ljubljani kao i svih prethodnih godina sačekati odluku Savjeta ministara BiH po ovom pitanju. 
Tabuti stigli u Srebrenicu
Tabuti s posmrtnim ostacima 50 žrtava ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine ispraćeni su danas ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje su im brojni zvaničnici, ali i građani Sarajeva odali počast.
Među zvaničnicima koji su stigli ispred Predsjedništva bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, lider SDA Bakir Izetbegović, reis Husein Kavazović, delegat u Domu naroda Denis Bećirović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi, članovi Vlade KS te brojni drugi kantonalni, federalni i državni zvaničnici. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić počast je odala ispred Vijećnice.
Tokom dana kolona je stigla u Potočare, a ukop će biti obavljen 11. jula na godišnjicu u Srebrenici.
“Pridružio sam se danas građanima BiH da bih skrušeno i uz duboko poštovanje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici. Američki narod suosjeća s njima i porodicama koje i dalje tragaju za svojim najmilijima”, poručio je u petak ambasador Marfi.
Nakon što su krenuli iz Visokog, kamioni s tabutima 50 žrtava kratko su se zaustavili u Ilijašu, Vogošći, a potom i na nekoliko lokacija u Sarajevu, gdje su brojni građani i bh. zvaničnici odali počast nedužnim žrtvama.
Na komemorativnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica u nedjelju, 10. jula, odbornici i prisutni zvaničnici odaće počast svim nevino nastradalim stanovnicima ove lokalne zajednice u posljednjem ratu, rekao je Srni potpredsjednik srebreničkog parlamenta Miloš Milovanović.
Odbornici ove opštine su prije 15 godina zaključili da su u ovoj lokalnoj zajednici stradali pripadnici srpskog i bošnjačkog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine tradicionalno, 10. jula, održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nevino nastradalim Srebreničanima.
Na Petrovdan, 12. jula, kod kosturnice i dva spomen-obilježja nastradalim Srbima u dva posljednja rata u selu Zalazje biće služen parastos i odata počast srpskim civilima i vojnicima ovog kraja poginulim i ubijenim na Petrovdan 1992. godine u okolini Srebrenice i svim Srbima srednjeg Podrinja poginulim u posljednjem ratu, kao i stradalima u Drugom svjetskom ratu u ovom selu.
Adblock test (Why?)