Home Biznis Danas i sutra održavaju se 16. dani organske proizvodnje “Grad Zenica 2022”

Danas i sutra održavaju se 16. dani organske proizvodnje “Grad Zenica 2022”

0

Šesnaesti dani organske proizvodnje “Grad Zenica 2022” počeli su danas na Trgu Alije Izetbegovića, a trajat će i sutra, do kada će biti moguće kupiti proizvode direktno od proizvođača.

Kako je istakao koordinator razvoja organske proizvodnje u Federacije Bosne i Hercegovine Sead Herceg iz Novog Travnika, organska proizvodnja te, naravno, poljoprivreda, imaju blago uzlaznu putanju razvoja.

– Možemo slobodno reći da 16 godina radimo Dane organske proizvodnje. Jučer smo bili u Visokom, a danas i sutra smo u Zenici – kazao je Herceg za Fenu. Dodao je da svoje proizvode izlaže 14 poljoprivrednih proizvođača iz sektora organske poljoprivredne proizvodnje te još neki koji tek ulaze u organsku proizvodnju.

Vlasti i donosioci odluka na svim nivoima, podvlači Herceg, trebaju pružiti podršku poljoprivrednim proizvođačima “kako bi mogli biti konkurentni na tržištu”, kako kroz donošenje odluka tako i kroz uvećanje sredstava za poticaje.

Kako primjer uspjeha koje naši proizvođači mogu ostvariti naveo je i med koji je, 2011. godine, na svjetsku smotru poslan iz Grada Zenica te dobio zlatnu medalju za kvalitet pa i ta činjenica opravdava potrebu organizacije ovakvih sajmova na kojima izlažu “svoje jesenje plodove”.

– Nijedna zemlja se nije bez poljoprivrede obogatila i ne može ići u napredak. Mi, kada bismo samo podigli procenat za 15 do 20 posto, da proizvodimo hrane za naše stanovništvo, to su milijarde KM koje bi mogle ostati na našem području – kazao je Herceg.

Najavio je da će već u četvrtak gostovati u Travniku, a nakon toga i Bugojnu.

Zeničanka Lejla Delić iz preduzeća “Zlatne kapi”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom meda i proizvoda od meda, ove godine na svom štandu ima i sušene smokve prijatelja i partnera iz Stoca.

– Naše su pčele u Bosanskom Dubočicu kod Dervente, ali smo registrovani u Zenici. Ova je godina za nas medare bila dosta dobra, što se kaže rodna. Cijene za teglu su između 20 i 25 KM, a neki idu i do 30 KM – kazala je Delić.

Osim raznih sireva, suhog mesa, povrća, voća, meda…posjetiocima su na sajmu ponuđeni i predmeti za kućanstva.

(
)

Adblock test (Why?)