Home Vijesti Danas završna argumentacija u parnici protiv Trampa

Danas završna argumentacija u parnici protiv Trampa

0

NJUJORK – Porota saveznog suda na Menhetnu trebala bi u ponedjeljak saslušati završne riječi advokata koji zastupaju Donalda Trampa i spisateljicu E. Džin Kerol u njenoj građanskoj parnici u kojoj optužuje bivšeg predsjednika da ju je silovao devedesetih godina i kasnije ju klevetao.

Trampov advokat Žozep Takopina kazao je američkom okružnom sudiji Luisu Kaplanu prošlog četvrtka da se njegov klijent odrekao prava na svjedočenje na suđenju, te da je takođe odlučio ne iznositi odbranu u slučaju, kockajući se da će porotnici zaključiti da Kerol nije uspijela iznijeti uvjerljive optužbe.
Tramp do sada nije prisustvovao suđenju koje je počelo 25. aprila, ali je prošlog četvrtka izjavio novinarima u Irskoj da će “vjerovatno” doći. Kaplan je zakazao završne riječi za ponedjeljak, nakon čega bi porotnici trebali započeti vijećanje.
Kerol (79) je prošle godine podnijela tužbu protiv Trampa (76), tvrdeći da ju je silovao u garderobi u robnoj kući “Bergdorf Goodman” na Menhetnu 1995. ili 1996., a zatim ju je oklevetao negirajući da se to desilo. Bivša savjetodavna kolumnistkinja časopisa “Elle” traži neodređenu novčanu odštetu.
Tramp, koji je bio predsjednik od 2017. do 2021. i trenutno je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju u 2024., kazao je da je Kerol iznijela optužbe kako bi podstakla prodaju svojih memoara iz 2019. godine.
Njena tužba za klevetu odnosi se na objavu iz oktobra 2022. na Trampovoj platformi “Truth Social” u kojoj je njene navode nazvao “potpunom prevarom” i “prevarom i laži”.
Dvije dugogodišnje prijateljice Kerolove posvjedočile su da im je rekla za napad nedugo nakon što se dogodio i rekla da su joj vjerovale. Porotnici su čuli i druge dvije žene koje su rekle da ih je Tramp seksualno napastvovao u odvojenim navodnim incidentima prije nekoliko decenija. Tramp negira i te tvrdnje.
U video-snimku iskaza prikazanog poroti prošle srijede, Tramp je negirao da je silovao Kerol, prenosi “Avaz”.
“To je najsmješnija, odvratna priča. To je sama izmišljotina” izjavio je Tramp u videu, pogrbljen nad konferencijskim stolom dok su mu advokati Kerolove predstavljali dokumente, prenosi “Reuters”.
Adblock test (Why?)