Home Banjaluka “Dani baštovanstva” na platou ispred Krajiške kuće

“Dani baštovanstva” na platou ispred Krajiške kuće

0

Ružno vrijeme i kiša nisu spriječili gradske baštovane da se okupe na platou ispred Krajiške kuće te da treću godinu zaredom prezentuju plodove svog rada.

“Dane baštovanstva” ove godine su organizovali Inicijativa građana “Motiku u ruku da nahranimo Banjaluku” i UG “Gradske bašte Banjaluka”, a počeli su sa izložbom prispjelih povrtnih kultura.

Izložbu je ispred grada posjetila i Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti.

Kako je tom prilikom kazala, projekat gradskih bašta jedan je od najvećih i najznačajnijih projekata koje je podržao grad.

“Veliko hvala za tvorce ove ideje, jer poznato je da je urbano baštovanstvo zaživjelo u cijeloj Evropi i zaista me raduje da i Banjaluka ide u korak sa svjetskim trendovima”, kazala je Šukalova.

Dodala je da se iskreno nada da će porasti broj zainteresovanih za ovaj vid hobija.

Kaže da je ovo značajno jer građani mogu kvalitetno da provodu svoje slobodne vrijeme, a da istovremeno proizvedu kvalitetnu, zdravu, domaću hranu za sebe i svoju porodicu.

“Preko 80 porodica sa područja grada bavi se baštovanstvom, a na štandovima je trenutno izloženo preko 200 različitih kultura”, istakla je Šukalova.

Posebnu pažnju obraća na veliki broj mladih ljudi, što smatra izuzetno pohvalnim.

Najmlađi baštovan je petnaestogodišnji Igor Todić, koji sa velikom ljubavlju svakodnevno radi i njeguje svoje povrće.

“Nakon što je moj brat preuzeo da obrađuje jednu veću njivu i ja sam se odlučio da uz njega radim jedan dio. Na početku sam sadio samo feferone, a kasnije sam dodavao i druge kulture i svakako mi se to sviđa. Nastaviću to da radim i u narednom periodu”, kazao je ovaj mališan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here