Home Biznis Dedić posjetio TK: Uložiti više u domaću proizvodnju hrane

Dedić posjetio TK: Uložiti više u domaću proizvodnju hrane

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je danas Tuzlanski kanton i sastao se s premijerom TK Irfanom Halilagićem i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emirom Begićem.

Tokom radnog sastanka razgovarano je o stanju u poljoprivredi ovog kantona, a otvorena su i pitanja kojima se nastoji dodatno poboljšati stanje u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu Tuzlanskog kantona.

– Poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog kantona su u 2021. godini s federalnog nivoa podržani sa skoro 13,6 miliona KM – kazao je ministar Dedić.

Izrazio je i nadu da će se poljoprivredna proizvodnja nastaviti razvijati unatoč krizama u svijetu.

– Uslijed poremećaja u lancima snabdijevanja, poskupljenja energenata i drugih repromaterijala u poljoprivredi, proizvodnja domaće hrane je opet među prioritetima svih država. Bez obzira na krizne situacije bolja iskorištenost naših prirodnih resursa u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane moraju uvijek biti prioritet. U ovoj godini povećali smo budžet i poticaje poljoprivrednim proizvođačima, a uz projekte IFAD-a koji su se do sada pokazali vrlo interesantnim lokalnim zajednicama i poljoprivredniicima, osigurane su podrške za proizvodnju, nabavku opreme, mehanizaciju, povećanje zasada, podršku otkupu i plasmanu na tržište njihovih proizvoda. Nama je bitan svaki proizvođač i nema zapostavljenih krajeva, a vjerujem da će i svi drugi nivoi vlasti u našoj zemlji svake godine povećavati izdvajanja za domaću proizvodnju hrane – izjavio je ministar Dedić.

Premijer Halilagić se zahvalio ministru Dediću na posjeti, te naglasio iskazan veći angažman Kantonalne vlade s ciljem podrške poljoprivrednicima u tom kantonu.

– Danas smo razgovarali o temama bitnim za naše poljoprivredne proizvođače, koje imaju određenu vezu i tiču se federalnog nivoa vlasti – rekao je premijer Halilagić i pozdravio usvojene mjere podrške resornog federalnog ministarstva u poljoprivredi.

Također je kazao i da Kantonalna vlada ima još ideja za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali se te mjere moraju još iskomunicirati s gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu.

– Tu prije svega mislimo na uređenje pristupnih puteva poljoprivrednom zemljištu, oslobađanje od plaćanja naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta, kao i izgradnju solarnih elektrana na poljoprivrednim zemljištima – naveo je kantonalni premijer.

/wp-content/uploads/2022/05/dedic-tk_3-300×169.jpg 300w, https://
/wp-content/uploads/2022/05/dedic-tk_3-768×432.jpg 768w” sizes=”(max-width: 800px) 100vw, 800px”>

Kako je pojasnio kantonalni resorni ministar Emir Begić, Tuzlanski kanton je do sada imao praksu da sačeka da Federalno ministarstvo prvo utvrdi svoj program podrške, te da nakon toga donese Kantonalni program podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju, a koji je, s ciljem proširenja obuhvata poljoprivrednih proizvođača, usmjeren ka onim koji ne ispunjavaju uslove za dobivanje poticaja s federalnog nivoa.

– Time izbjegavamo dupliranje i gomilanje poticaja na jednom mjestu, te povećavamo broj poljoprivrednika koji bivaju podržani. To je svojevrstan stimulans i onim ’malim’ poljoprivrednim proizvođačima da se počnu baviti poljoprivrednom djelatnošću – kazao je ministar Begić, naglašavajući da je ove godine za novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima osigurano 50 posto više sredstava nego prošle godine, što je najveći osigurani iznos sredstava do sada.

Adblock test (Why?)