Home Biznis Dedić se sastao s proizvođačima meda: Podrška pčelarstvu je od značaja za...

Dedić se sastao s proizvođačima meda: Podrška pčelarstvu je od značaja za društvo

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sastao se sa proizvođačima i prerađivačima meda i pčelinjih proizvoda sa područja Unsko-sanskog kantona.

Kompanija Zlatni med u Sanskom Mostu zapošljava 41 osobu a u planovima rada za ovu godinu je uvođenje novih linija u proizvodnji, prije svega linije za pakovanje meda u teglama ali i učešće u projektu IFAD kroz projekat podizanja trajnih nasada kestena.

“Mi smo od Federalnog ministartva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostvarili podršku u iznosu većem od 200 hiljada KM. Zahvaljujući tim sredstvima u mogućnosti smo nabaviti novu opremu koja nam je potrebna te proširiti naše proizvodne kapacitete”, kazala je direktorica ove kompanije Sumeja Ćoralić.

Velikokladuško Udruženje pčelara “Krajiška pčela“ zvanično je u pogon pustilo novonabavljenu liniju za proizvodnju satnih osnova za članove Udruženja. Linija je nabavljena kroz projekat IFAD koji se realizira posredstvom Projektne jedinice za koordinaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Krajiška pčela” je kroz projekat “Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti na selu i smanjenje siromaštva” u 2021. godini realizirala sredstva ukupne vrijednosti 88.317 KM te dobila vrijednu opremu koja će njihovim članovima poslužiti u razvoju pčelarstva ovog kraja.

“Mi smo prošle godine u prvoj fazi projekta nabavili 50 start paketa čija je vrijednost bila 48.640 KM a u završnoj fazi i liniju za proizvodnju satnih osnova čija je vrijednost 39.897 KM. Na ovaj način moći ćemo zaokružiti sistem proizvodnje satnih osnova od našeg vlastitog voska čime smanjujemo startna ulaganja naših članova”, kazao je Nisvet Mujanović predsjednik Udruženja.

Ministar Dedić naglasio je kako će navedene podrške značajno pomoći proizvođačima meda da budu konkurentniji na tržištu.

“Naši vrijedni pčelari imaju znanja i iskustva da uz podršku svih nivoa vlasti povećaju kooperantsku proizvodnju, a vjerujem da imamo proizvođače meda čiji proizvodi mogu parirati uvoznim proizvodima i da će naš med biti taj koji će biti na policama naših građana, med koji ima svoj kvalitet, a svi proizvođači imati interesa da se bave ovom proizvodnjom”, kazao je ministar Dedić.

Iz federalnog budžeta za podršku pčelarima USK-a u 2021. godini izdvojeno je 16,5 posto više podrške nego prethodnih godina što znači da su proizvođači meda u Federaciji BiH ostvarili direktnu podršku proizvodnji po košnici u iznosu većem od 800 hiljada KM.

U Registru pčelara i pčelinjaka u 2021. godini nalazilo se 2.950 pčelara koji pčelare na 3.483 pčelinjaka sa ukupno 18.2194 pčelinje zajednice.

Adblock test (Why?)