Home Biznis Delegacija PSBiH posjetila VTK/STK BiH s ciljem unapređenja saradnje

Delegacija PSBiH posjetila VTK/STK BiH s ciljem unapređenja saradnje

0

 Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) posjetila je Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru (VTK/STK) BiH, s ciljem unapređenja saradnje parlamentarnih komisija i tijela Parlamentarne skupštine BiH s Komorom, kao nezaobilaznim partnerom institucija vlasti.

Parlametarnoj delegaciji, koju su činili zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinko Čavara, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku trgovinu i carine i drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Slavko Matić, te član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Šemsudin Dedić, predstavljene su aktivnosti Komore i podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH.

Predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković govorio je o aktivnostima Komore i njenom značaju kao spone između privrednika i institucija vlasti.

U kontekstu važnosti saradnje nadležnih institucija i Komore, a radi poboljšnja uvjeta poslovanja kompanija, podsjetio je na član 7 Zakona o vanjskoj trgovini, prema kojem zakone i druge propise iz oblasti vanjskotrgovinske i carinske politike, transporta i finansija koji se zaključuju s drugim zemljama nadležni organi BiH obavezno dostavljaju Komori radi pribavljanja mišljenja – saopćeno je iz VTK/STK BiH.

Dopredsjednik Komore Vjekoslav Vuković i potredsjednik Ahmet Egrlić govorili su o pojedinim granama privrede, te zahtjevima privrednika koje Komora uobličuje u inicijative i dostavlja nadležnim institucijama.

Istaknuto je da je iz domena ključnih zakona iz oblasti akciza, poreza, carinske politike, zaštite potrošača i zelene i cirkularne ekonomije Komora u prethodnom periodu pokrenula 42 inicijative, a inicirano je potpisivanje mnogobrojnih međunarodnih trgovinskih i sporazuma o investicijama.

Iz oblasti transporta, u prethodnom periodu posebna je pažnja posvećena pripremi bh. kompanija za ulazak Hrvatske u Schengen zonu, pa su pokrenute inicijative za eliminisanje ograničenja boravka profesionalnih vozača na teritoriji EU, te inicijativa za izmjene i dopune postojećeg ili potpisivanje novog Sporazuma o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom.

Članovi delegacije Parlamentrane skupštine BiH su informirani i da je Komora postavila digitalnu transformaciju kao jedan od prioriteta djelovanja, jer je to preduslov za podizanje konkurentnosti privrede, ali i za poboljšanje niza drugih procesa koji su presudni za BiH na njenom evropskom putu.

U ovoj oblasti Komora je napravila i značajne iskorake u digitalizaciji vlastitih poslova, posebno u domenu vršenja javnih ovlaštenja i izdavanja javnih dokumenata, a dalji proces zavisi od usvajanja Zakona o elektronskom potpisu BiH.

Također, Komora intenzivno radi i na internacionalizaciji kompanija i proširenju tržišta za bh. kompanije, te uvođenju proncipa zelene i cirkularne ekonomije u proizvodne procese bh. kompanija.

Dodatno, Komora veliku pažnju posvećuje edukaciji privrednika, pa je samo u prvoj polovini ove godine organizovano 26 edukativnih događaja, koje je pohađalo 626 polaznika – navodi se u saopćenju.

(
)

Adblock test (Why?)