Home BiH Diplomatska ofanziva Schmidta, Eichhorst i Palmera za rješavanje političke krize u BiH:...

Diplomatska ofanziva Schmidta, Eichhorst i Palmera za rješavanje političke krize u BiH: Sljedeće dvije sedmice su ključne

0

Pitanje je hoće li parlamentarci iz RS-a prisustvovati sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za utorak u 11 sati

Sljedeće dvije sedmice su ključne za BiH. Barem bi mogle biti jako bitne za tok političkih zbivanja u državit. Christian Schmidt je zatražio da se obrati u parlamentu BiH, te je ponudio dva datuma, tj. 28. i 29. oktobar, tvrdeći kako bi zbog situacije sastanak trebao održati i ranije.

Na sastanku bi on poslanicima iznio svoje stavove i prioritete za budućnost koji bi bili najkorisniji za građane BiH.

S druge strane, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Mathew Palmer su, također, najavili svoj dolazak na ovaj sastanak.

Eichhorst je razgovarala putem telefona s političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi s političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da zajedno s više energije i fokusa učine nešto na polju pronalaska rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane s razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Zbog trenutne blokade institucija pitanje je hoće li parlamentarci iz RS-a prisustvovati sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za utorak u 11 sati, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: “Zahtjev Christiana Schmidta, visokog predstavnika BiH, da se obrati u ovom domu”.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, zakazao je odmah sjednicu proširenog Kolegija, te kazao da je prilikom odluke imao u vidu da je visoki predstavnik bitna karika u kompletnom funkcionisanju BiH i provedbi civilnog dijela Daytonskog sporazuma, te da vjeruje da će Schmidtu biti odobreno obraćanje.

Parlamentarci iz Republike Srpske koji predstavljaju vlast i opoziciju u ovom entitetu nisu uvjereni da će obraćanje Christiana Schmidta razriješiti tešku političku situaciju u BiH.

– Do utorka još ima vremena, ali kako sada stvari stoje, mi se još držimo stavova NSRS. Nemamo problem da razgovaramo s bilo kim, ali u svojstvu visokog predstavnika još ne, jer mi smatramo da trenutno ne postoji imenovanje u skladu s pravilima”, poručuje Snježana Bursać Novaković, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Istu poruku je imao i Nebojša Radmanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, koji je rekao da neće prisustvovati sjednici Kolegija, a ni samoj sjednici na kojoj bi se obratio visoki predstavnik, ako takvu odluku donese prošireni Kolegij.

Slično razmišljaju i parlamentarci iz opozicije u Republici Srpskoj, pa tako Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH kaže da će biti u zgradi, ali da nisu donijeli odluku kako će postupiti.

– Koliko znam, ništa zvanično nije stiglo u naš klub. Čekamo da vidimo šta će Kolegij reći, kaže Pekić.

Ona ističe da su dolasci Angeline Eichhorst i Matthewa Palmera najvjerovatnije diplomatska ofanziva koja će ići prema rukovodstvu u RS-u, kao i političkim predstavnicima u FBiH.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH ističe da je visoki predstavnik i prije trebalo da se obrati Parlamentarnoj skupštini BiH, da iznese svoje stavove i da govori o aktivnostima koje će on preduzeti u mandatu koji je pred njim.

Dodaje da bi Nebojša Radmanović trebalo da učestvuje na sjednici proširenog Kolegija i da iznese svoje stavove, pišu Nezavisne novine.