Home Biznis Disney ukida 7.000 radnih mjesta

Disney ukida 7.000 radnih mjesta

0

Smanjenje radnih mjesta iznosi oko tri posto globalne radne snage ove kompanije, a otkriveno je nakon što je Disney objavio kvartalne rezultate koji su nadmašili predviđanja Wall Streeta, javlja AFP.

Jedna od najvećih svjetskih medijskih i produkcijskih kuća zabavnog programa Walt Disney Company ukinut će oko 7.000 radnih mjesta u sklopu ambicioznog plana uštede troškova i “strateške reorganizacije” za cijelu kompaniju koju je u srijedu najavio izvršni direktor Bob Iger.

Iger se vratio na mjesto izvršnog direktora u novembru prošle godine nakon dvogodišnjeg mandata Boba Chapeka. Kompanija je rekla da je smanjenje radnih mjesta dio ciljane uštede od 5,5 milijardi dolara u cijeloj kompaniji.

Od 1. oktobra Disney je zapošljavao 220.000 ljudi, od kojih je oko 166.000 radilo u SAD-u, a 54.000 u inostranstvu. U izjavi, Iger je rekao da Disney kreće u “značajnu transformaciju” za koju uprava vjeruje da će dovesti do poboljšane profitabilnosti u poslovanju streaminga.

“Kompanija, koja posjeduje Star Wars, Marvel i Pixar, više će se usredotočiti na svoje temeljne brendove i franšize”, rekao je Iger.

(
)

Adblock test (Why?)