Home Vijesti Dodge Challenger će otići u penziju u velikom stilu

Dodge Challenger će otići u penziju u velikom stilu

0

​Kada je model Dodge Challenger originalno oživljen prije trinaest godina, vjerovatno ni sama korporacija Chrysler nije mogla da pretpostavi koliko veliki uticaj će imati na američku automobilsku industriju, i u kako će u potpunosti promijeniti “pravila” među mišićavim četvorotočkašima.

Originalno je pozajmio platformu iz generacije W210 čuvene Mercedesove E Klase, ali ga je Dodge nastavio unaprjeđivati, i to do te mjere da je Challenger danas jedan od omiljenih automobila u svojoj klasi.
Nadmašio je Forda Mustanga i Chevroleta Camaroa po prodaji i debitovao u nekima zaista kultnim izdanjima. Pričamo o modifikacijima kao što su Hellcat, Redeye i Demon, od čega ova posljednja oslobađa čak 840 konjskih snaga i maksimalnih 1.044 Nm obrtnog momenta, i to u verziji koja stiže direktno iz fabrike.
U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,3 sekunde i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za svega 9,6 sekundi, što ga čini najbržim serijskim automobilom direktno iz fabrike u istoriji.
Nažalost, živimo u vremenima kada električni četvorotočkaši polako preuzimaju ulogu na tržištu, i Challenger više ne uspijeva da zadovolji sve striktnije zakone na račun izduvnih gasova. Dodge je ranije najavio da će u penziju nakon 2024. godine, kao i da će ga zamijeniti nasljednik na struju s još boljim performansama.
Ali, kako pišu kolege sa sajta MoparInsiders (riječ “Mopar” je inače kombinacija riječi Motor Parts i na američkom tržištu se koristi za opis svih vozila korporacije Chrysler), Challenger će nas napustiti u velikom stilu. Naredne godine će debitovati nova konfiguracija pozicionirana iznad spomenutog Demona sa 850 konjskih snaga.
Dok je navedena brojka za svega deset “grla” veća nego što je ranije bio slučaj, glavni cilj je staviti Challengera na dijetu pošto njegova masa umije da priđe cifru i od dvije tone. Svi znamo da su kilogrami najveći neprijatelji visokih performansi, pa će Dodgeov sportista vjerovatno dobiti lagane materijale na karoseriji i “očerupani” enterijer pošto će vožnja na stazi biti glavna svrha noviteta.
Stellantis je nedavno zaštitio i pravo na ime Tomahawk i mnogi smatraju da je takva oznaka rezervisana za ovo specijalno izdanje Challengera.
I ako ovaj novi Demon bude jednako dramatičan, očekuje nas fantastična 2023. godina u automobilskom svijetu.

(AutoRepublika)
Adblock test (Why?)