Home Vijesti Dodik: Prijetnja su protivustavne odluke i neodgovorne izjave dijela međunarodnih aktera

Dodik: Prijetnja su protivustavne odluke i neodgovorne izjave dijela međunarodnih aktera

0

​BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da i posljednja reakcija Stejt departmenta povreda suvereniteta BiH, za čiji se integritet i suverenitet SAD samo deklarativno zalažu.

“Pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH je unutrašnje pitanje BiH, definisano Ustavom, koji je grubo prekršen od suda zaduženog da štiti ustavnost”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše saopštenje Stejt departmenta u kojem navode da se “zakonom koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske krši Ustav BiH”, te da, kako smatraju, prkošenje Ustavnom sudu prijeti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH.
Dodik je istakao da je američki ambasador u Sarajevu svojim, gotovo dnevnim izjavama već dovoljno pokvario atmosferu obnovljenog dijaloga u BiH.
“Umjesto da u praksi provode ono za šta se samo deklarativno zalažu, SAD paušalnim ocjenama u stereotipnim saopštenjima, poput ovog danas iz Stejt departmenta, samo doprinose pogoršanju političke klime u BiH”, ukazao je predsjednik Srpske za Srnu.
On je poručio da Republika Srpska ostaje čvrsto privržena očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je napadnut od Ustavnog suda BiH.
“Trenutno najveća prijetnja suverenitetu i integritetu BiH su protivustavne odluke Ustavnog suda BiH i neodgovorne izjave od dijela međunarodnih aktera. Umjesto suočavanja sa problemom, njeguje se praksa zabijanja glave u pijesak i lova na vještice. To je praksa koja skoro 30 godina ne daje rezultate. Vrijeme je da mi u BiH ozbiljno sjednemo za sto i tražimo rješenje. SAD bi mogle da vrate ambasadora kući i to bi bio prvi siguran znak dobre volje. Inače ćemo ih smatrati odgovornim za situaciju u BiH”, poručio je Dodik.
Adblock test (Why?)