Home Biznis Dolar u usponu, euro oslabio

Dolar u usponu, euro oslabio

0

Dolar je krenuo danas uzlaznom putanjom na trgovanju u Londonu, nakon što su pojedini zvaničnici američkih Federalnih rezervi (FED) odbacili ideju da bi ovonedjeljni podaci o inflaciji u SAD mogli da podstaknu centralnu banku da uspori pooštravanje monetarne politike.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema glavnim rivalima, porastao je za 0,2 posto na dnevnom nivou, na 105,28 poena, nakon četvorodnevnih gubitaka koji su ga doveli u minus od 1,2 procenta u odnosu na prošlu nedelju, prenosi Rojters.

Japanski jen je ponovo u defanzivi prema američkoj valuti, s obzirom na to da je dolar ojačao za 0,3 odsto na 133,345 jena.

Evro je oslabio za 0,2 procenta na 1,0295 dolara, a britanska funta je potonula za 0,3 odsto na 1,2175 dolara, pri čemu je izostala rekacija tržišta na statističke podatke prema kojima je britanski BDP u junu pao za 0,1 posto, manje nego što se očekivalo.

Evro je pod pritiskom problema s kojima se nosi Evropa zbog rata u Ukrajini, a među kojima su teškoće sa obezbjeđenjem neruskih izvora energije, kao i udar koji trpi njemačka ekonomija zbog oskudnih padavina, usljed čega je nivo vode na Rajni, njemačkoj trgovačkoj arteriji, poremetio transport i povećao troškove prevoza za više od pet puta.

Njemačka Komercbanka je u bilješci za klijente navela da je revidirala svoju prognozu kursa evro/dolar naniže, jer očekuje recesiju u evrozoni kao osnovni scenario, koji je ranije bio „scenario rizika”. Komercbanka predviđa da će evro pasti na 0,98 dolara u decembru i da se neće oporaviti sve do posljednjih mjeseci 2023.

Podaci o julskoj inflaciji u SAD, koji su bili niži nego što se predviđalo, podstakli su spekulisanje na tržištima da bi FED mogao da bude manje agresivan s podizanjem ključne kamatne stope.

Međutim, zvaničnici FED-a su jasno stavili do znanja da će istim tempom nastaviti s pooštravanjem uslova zaduživanja. Predsednica FED-ove filijale u San Francisku Meri Dejli izjavila je sinoć da je otvorena za još jedno povećanje stope za 75 baznih poena u septembru, kako bi se suzbila previsoka inflacija.

Tržišni akteri sada daju oko 38,5 posto šansi povećanju referentne kamate FED-a za 75 baznih poena na septembarskom zasedanju, i 61,5 odsto šansi povećanju stope za 50 baznih poena.

(
)

Adblock test (Why?)