Home Biznis Energoinvest uspješno realizuje projekat u Tanzaniji

Energoinvest uspješno realizuje projekat u Tanzaniji

0

Riječ je o transportu vangabaritne opreme iz luke Dar Es Sallam Tanzania do lokacije trafostanice 400/220/33kV Arusa-Lemugur.

Naime, to je transport transformatora i reaktora koji su isporučeni iz tvornice GE Turkey početkom ove godine. Ovo je dio opreme potrebne za realizaciju Ugovora za izgradnju nove trafostanice Arusha 400/220/33kV i proširenja trafostanice Singida 220/33kV potpisanog izmedju Konzorcija CEE (Energoinvesta d.d. Sarajevo & EMC Indija) i Elektroprivrede Tanzanije(Taneso).

Napominjemo da se radi o jednom od najznačajnijih projekata koje Energoinvest, d.d. Sarajevo trenutno realizuje u svijetu, a dio je projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Tanzanije i Kenije.

Na putu je i dio opreme koja je isporučena u prvom lotu: auto transformator 400/220/33kV, 250/250/85MVA transportne težine 163 tone, dva reaktora 400kV, 60MVAr transportne težine 81 tona i reaktor 400kV, 40MVAr, transportne težine 57 tona.

Dolazak ove opreme na lokaciju trafostanice Arusa-Lemugur se očekuje do 16.04.2022. Transport je do današnjeg javljanja iz Tanzanije išao bez ikakvih problema i zastoja i iskreno se nadamo da će tako biti i do kraja. U prilogu šaljemo par fotografija iz Tanzanije koje smo dobili od naših kolega i transportera „Mainline Carriers Ltd“ najbolje oslikavaju o kakvoj zahtjevnoj fazi realizacije projekta se radi. Našem transporteru Mainline Carriers i kolegama iz Energoinvesta u Tanzaniji želimo uspješan završetak ove faze realizacije projekta.

Radi se inače o ugovoru koji se odnosi na izgradnju trafostanica u vrijednosti preko 53 miliona USD, koji je krajem 2017. godine Energoinvest dobio u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu gdje je učestvovalo više od 20 renomiranih svjetskih kompanija.

Projekat se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja se realizuje po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice. Projekat također obuhvata i proširenje postojeće trafostanice 220 kV Singida. Trafostanicu Singida izgradio je Energoinvest 1986. godine i još uvijek se nalazi u izvrsnom stanju.

Ovaj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, tj. povezivanja mreže između Tanzanije i Kenije. Ovo je drugi projekat koji trenutno izvodi naša kompanija, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovoda.

(
)

Adblock test (Why?)