Home Vijesti Episkopi SPC traže izvinjenje Islamske zajednice

Episkopi SPC traže izvinjenje Islamske zajednice

0

BEOGRAD – Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u BiH poručili su da beskrupulozne izjave glavnog imama u Kozarcu Amira Mahića o Svetom Savi i Crkvi ne priliče bilo kome, ponajmanje uticajnom vjerskom službeniku i ističu da su time na najgrublji način povrijeđeni osjećaji svih vjernika SPC.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop banjalučki Jefrem, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop bihaćko-petrovački Sergije i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zatražili su da se Islamska vjerska zajednica u BiH izvini svim pravoslavnim vjernicima zbog Mahićevih nečuvenih uvreda, kao i da se ogradi od njegovih beskrupuloznih izjava.
Oni su izrazili žaljenje, nevjericu i povrijeđenost činom kojim je na najgrublji način imam Mahić povrijedio osjećaje svih vjernika SPC i svih građana BiH, kojima je stalo do mira, kulture življenja, te vjerske i nacionalne tolerancije.
Episkopi su nakon nečuvenih uvreda glavnog imama u Kozarcu pozvali vjernike da ostanu mirni, suzdržani i odlučni da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vjere kojoj pripadaju, ali i svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u BiH, objavljeno je na sajtu SPC.
Traže da se Islamska zajednica od ogradi od tih beskrupuloznih izjava kako bi javnost uvidjela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav cjelokupne Islamske vjerske zajednice.
Iz SPC podsjećaju da je Mahić na Savindan, 27. januara, javno iznio niz besramnih tvrdnji kojima je na najgrublji način nastojao poniziti Svetog Savu i SPC .
Podsjetili su da je vjerski službenik Islamske zajednice Amir Mahić nazvao Svetog Savu “takozvanom” i “veoma kontroverznom ličnošću”, imenujući svečevu prosvjetiteljsku misiju kao “notornu laž”.
“Tu se nije zaustavio, već je izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save `začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta`, koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa. Glavni kozarački imam dalje je ustvrdio da su nacionalizam i fašizam `dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje`, te da je Sveti Sava `začetnik ideologije mržnje prema drugome`, kao i da su u svetosavlju `temelji genocida`”, navedeno je u saopštenju.
Islamska zajednica u BiH je saopštila je ranije danas da ona i njeni zvanični organi ne stoje iza ličnog stava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amira Mahića koji će se o tome morati javno izjasniti pred disciplinskom komisijom Rijaseta jer se vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati.
U saopštenju je navedeno da je Mahić u svojoj izjavi Rijasetu Islamske zajednice naveo da je svjestan težine svojih riječi, te da je uputio izvinjenje pravoslavnim vjernicima i SPC.
Adblock test (Why?)