Home Vijesti Eskobar: Više od mogućeg rata u BiH me zabranjiva mogućnost ekonomskog kolapsa

Eskobar: Više od mogućeg rata u BiH me zabranjiva mogućnost ekonomskog kolapsa

0

ZAGREB – Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, Gabriel Eskobar, izjavio je da ga od rata u BiH “više zabrinjava” mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa.

To je puno realnija opcija, rekao je u petak Eskobar u Zagrebu, prije polaska na ovogodišnji Dubrovnik forum.
Upozorio je da u prilog tome ide što BiH ima “daleko najgori ekonomski rast u regionu” i što je najgora po indeksu korupcije u reginu u 2022. godini, a svake godine gubi jedan odsto stanovništva, uglavnom mladih ljudi, prenosi “Hina”.
Eskobar je rekao da politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma “treba očuvati i zaštititi”, ali da je uvjeren da mlade ljude manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji. 
“Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele da žive u multietničkom društvu. Odlaze jer ne mogu da pronađu posao bez korupcijskih veza”, naglasio je američki diplomata.
On je ocijenio da je privreda Republike Srpske “u jako jako lošem stanju” i da se njen lider Milorad Dodik, kako je rekao, “više ne smatra efikasnim po pitanju ekonomskog upravljanja”. 
Eskobar je rekao da će SAD zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, kao i institucije od Dodikove najave referenduma o statusu Republike Srpske. 
“Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obaveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za odcijepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bićemo spremni da reagujemo pravnim sredstvima”, naglasio je američki izaslanik, navodi “Tanjug”. 
Eskobar je ponovio da SAD podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji, koji, po njemu, između ostalog, usporava ruski uticaj, dodajući da ne vidi ništa pozitivno u Dodikovim odnosima sa Moskvom.
Adblock test (Why?)