Home Vijesti Europarlamentarac se direktno obratio Dodiku: U EU nema mjesta za negatore genocida

Europarlamentarac se direktno obratio Dodiku: U EU nema mjesta za negatore genocida

0

Europarlamentarac Dietmar Koster obratio se danas u Evropskom parlamentu članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku poručivši mu da za takve poput njega nema mjesta u Evropskoj uniji.

Koster je rekao da ovo govori jasno i glasno: “u Evropi nema mjesta negiranju genocida”.

“Tekuća blokada institucija Bosne i Hercegovine, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba provokativne retorike u javnosti samo dovodi do nestabilnosti i kašnjenja u realizaciji reformi koje su važne za državu i bolji život ljudi”, kazao je Koster.

Nakon toga, uputio je poruku svoj trojici članova Predsjedništva BiH.

“Potvrđujem svoju snažnu podršku jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i njenim evropskim integracijama. Stojimo uz Bosnu i Hercegovinu. Donijeli ste suverenu odluku o pristupanju EU. Mi u EU radimo s vama kako bismo omogućili dodjelu statusa kandidata. Pozivamo sve da se suoče s izazovom i osiguraju funkcionalnu demokratsku Bosnu i Hercegovinu kako bi mogla nastaviti proces”, kazao je Koster.

Dodao je da se kritički se suočavaju s nekim mjerama i politikama EU-a u Bosni i Hercegovini.

“Ali EU ne može biti jedina greška u zaleđu u kojem se nalazimo. Svi oni su učinili premalo da održe zemlju naprijed na evropskom putu. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, da nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za pokretanje napretka ka EU integracijama”, dodao je Koster.

Zaključio je da, dok je zemlja institucionalno zaglavljena u klizištu, mladi Bosanci napuštaju zemlju zbog nedostatka budućnosti i mogućnosti.

“Hoćete li se konačno fokusirati na ono što je najpotrebnije za konsolidaciju zemlje: socijalnu koheziju? Hoće li se ukinuti diskriminatorne mjere poput sistema dvije škole pod jednim krovom”, zaključio je Koster.

Podsjećamo, danas su se u Evropskom parlamentu obratili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here