Home Vijesti Evropa želi uklonjive i zamjenljive baterije

Evropa želi uklonjive i zamjenljive baterije

0

Ove nedjelje Evropski parlament je glasao o amandmanu koji je prvobitno podnesen Evropskoj komisiji 2020. godine, a koji se tiče regulative o baterijama.

Parlament je glasao za to da baterije budu održivije, kao i da se mogu ukloniti i zamijeniti, što je ključno za produženje životnog vijeka elektronskih uređaja koji se prodaju u Evropi.
Jasno je da pomenuto glasanje predstavlja samo prvi korak, biće potrebno neko vreme prije nego što Evropski savjet bude donio uredbu, štaviše, nije izvjesno da će se to automatski prevesti u mogućnost da korisnik zamjeni baterije svojih uređaja u bilo kom trenutku.
Željena regulativa će, u stvari, pokriti različite aspekte baterija, uključujući ugljenični otisak od proizvodnje, sakupljanja, recikliranja, upotrebe recikliranog sadržaja, jasnog označavanja i slično, piše RC.
Sve ovo očigledno ima za primarnu svrhu zaštitu životne sredine. Produženi životni vijek baterija i često samih uređaja bi značilo manje nepotrebnog otpada.
Što se tiče potrošačkih elektronskih uređaja i lakih transportnih sredstava, traži se mogućnost zamjene od strane korisnika, što onemogućava proizvođače da plasiraju uređaje sa integrisanim baterijama; u oblasti e-bicikala i električnih skutera, potrebno je dozvoliti zamjenu od strane nezavisnih servisera, kao i zabranu proizvođačima da instaliraju softver za blokiranje zamjene baterija ili drugih komponenti.
Štaviše, Parlament zahtijeva da baterije za potrošačku elektroniku i laka transportna vozila budu dostupne kao rezervni dijelovi najmanje 10 godina od početka komercijalizacije.
Sve je to u skladu sa svime što se tiče “prava na popravku”, ali je jasno da je tu još dug put; pregovori između Savjeta i Evropskog parlamenta će potrajati neko vrijeme, konačna odluka bi mogla biti donesena tokom Savjeta za životnu sredinu, već danas, 17. marta, a nova uredba bi mogla da bude usvojena ove godine.
(Telegraf)

Adblock test (Why?)