Home Banjaluka Evropske podružnice Sberbanke propadaju zbog posljedica rata

Evropske podružnice Sberbanke propadaju zbog posljedica rata

0

Sberbank Europe i njene podružnice iskusile su značajan odliv depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih tenzija na reputaciju, navela je Evropska centralna banka.

Evropa je zamrznula glavne poslove Sberbank Rusija nakon što su regulatori utvrdili da će vjerovatno propasti nakon sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, piše Bloomberg.

Evropski Jedinstveni sanacijski odbor (SRB) koji se bavi evropskim zajmodavcima koji su upali u nevolje, suspendovao je plaćanja, pravo na ovrhu i prava raskida za tri divizije Sberbanke do kraja 1. marta. To je uslijedilo nakon što je Evropska centralna banka (ECB) utvrdila da austrijska “Sberbank Europe AG” i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji vjerovatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obaveze.

Sberbank Europe i njene podružnice “iskusile su značajan odliv depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih tenzija na reputaciju”, navodi se u saopštenju ECB-a.

“To je dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije. I nema dostupnih mjera sa realnom šansom da se ova pozicija vrati na nivou grupe i u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije”.

Američke sankcije

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice saopštile da sankcionišu pet najvećih ruskih banaka, uključujući Sberbanku i VTB banku. Sberbank je također među bankama kojima će biti zabranjen pristup SWIFT sistemu za razmjenu transakcija, nakon sankcija koje su u subotu objavile SAD, Kanada i Evropa.

Sberbank Europe ima aktivu od 13,6 milijardi eura i ukupno 6,8 milijardi u entitetima bankarske unije u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji, navodi SRB.

Evropska podružnica Sberbanke rekla je da sarađuje s regulatorima i da je dio planova osiguranja depozita u svim zemljama poslovanja.

“Ulažemo sve napore i u potpunosti podržavamo vlasti u korištenju njihovih ovlasti kako bi mogli savladati ovu situaciju bez presedana”, izjavila je Sonja Sarkoezi, izvršna direktorica Sberbank Europe.

Štediše će moći podići dnevni iznos koji odrede vlasti u tri evropske zemlje. Vlade su objavile detaljna ograničenja, a austrijski regulatori su nametnuli dnevni limit od 100 eura i zaustavili većinu drugih transakcija.

Udio depozita pokrivenih planovima osiguranja nije odmah bio jasan, na osnovu izjave Sberbanke ili njenog godišnjeg izvještaja za 2020.

Brz odliv depozita

Nekoliko evropskih podružnica Sberbank Rusija, u većinskom vlasništvu ruske vlade, propadaju ili će vjerovatno propasti zbog reputacijske cijene rata u Ukrajini, saopštila je Evropska centralna banka, supervizor zajmodavaca, prenosi Reuters.

Sberbank Europe AG, koja je krajem prošle godine imala ukupnu imovinu od 13,64 milijarde eura, zajedno sa svojim hrvatskim i slovenskim jedinicama, posljednjih je dana pretrpjela brz odliv depozita i vjerovatno neće izmiriti svoje dugove ili druge obaveze, saopštila je ECB.

Evropski Jedinstveni sanacijski odbor je uveo moratorij na plaćanja u tri banke i sada će procijeniti da li je bilo u javnom interesu da se spase zajmodavci.

“Sberbank Europe AG i njene podružnice iskusile su značajan odliv depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih tenzija na reputaciju”, navodi se u saopštenju ECB-a.

“To je dovelo do pogoršanja njene pozicije likvidnosti”, dodala je ECB. “Ne postoje dostupne mjere sa realnom šansom da se ova pozicija vrati na nivou grupe i u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije”.

Sberbank Europe AG također ima podružnice izvan Evropske bankarske unije, uključujući Mađarsku, Češku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu.

Budući da oni ne spadaju u nadležnost ECB-a, banka je kontaktirala lokalne supervizore.

Deponenti iz kategorije stanovništva zaštićeni su do 100.000 eura po banci u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here