Home Biznis Evropski avioprijevoznici ukidaju letove širom Afrike uslijed krize u Nigeru

Evropski avioprijevoznici ukidaju letove širom Afrike uslijed krize u Nigeru

0

 Evropski avioprijevoznici obavijestili su o obustavljanju letova širom afričkog kontinenta nakon što je jučer nigerska hunta zatvorila zračni prostor iznad te zemlje.

– Zatvaranje zračnog prostora Nigerije dramatično proširuje područje preko kojeg većina komercijalnih letova između Evrope i južne Afrike ne može letjeti – navodi se u saopćenju službe za praćenje letova FlightRadar24.

Francuska državna aviokompanija Air France obustavila je letove za i iz Ouagadougoua u Burkini Faso i Bamaka u Maliju do 11. augusta, saopćeno je ponedjeljak, prenio je AFP.

Također očekuju se duži letovi u regiji zapadne Afrike. Avio analitičar James Halstead je rekao da će avio prevoznici uglavnom morati pronaći alternativne rute i da bi poteškoće trebale biti ograničene s obzirom na mali broj afričkih zračnih linija.

– Nisam siguran da je ovo veliki poremećaj. Uticat će na rute od Evrope do Nigera i Južne Afrike i vjerovatno od Etiopskog zaljeva do zapadne Afrike – rekao je on.

Glasnogovornici Lufthanse i Brussels Airlinesa rekli su da bi vrijeme letova moglo biti između jedan i po i tri i posata duže za preusmjerene letove.

British Airways je u saopćenju uputio izvinjenje klijentima zbog prekida njihovih putovanja te da naporno rade “kako bi putnici što prije mogli nastaviti svoja putovanja.”

(
)

Adblock test (Why?)