Home Vijesti Evropski parlament danas razmatra sankcije Dodiku

Evropski parlament danas razmatra sankcije Dodiku

0

Evropski parlament na današnjoj sjednici kako je planirani trebao bi razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.
Svijet 08.03.2022 | 08:51
Evropski parlament danas razmatra sankcije Dodiku

Kako je rečeno iz EU, Unija će iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji, ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju za.

Primjena svih instrumenata

– U januaru je Savjet ministara inostranih poslova raspravljalo o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka – kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

– Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini – izjavio je portparol Peter Stano.

On naglašava da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno.

(Agencije)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here