Home Vijesti Festival muzičkog filma – Paralelne vizije

Festival muzičkog filma – Paralelne vizije

0

​Festival muzičkog filma – Paralelne vizije, šesti put, odvijaće se od 17. do 23. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci i u Art bioskopu Kolarac. Festival otvara dokumentarac “Aleluja“ o Leonardu Koenu, a pratiće ga i dokumenti o pola vijeka kultnog benda King Crimson, te londonskom poš džez klubu “Ronnie’s”.

Tu su takođe i moćne društveno-istorijske priče poput dokumentarnog filma, sa elementima igranog, “Rudeboy: Priča o Trojan Records“, o ska i rege supkulturi u Velikoj Britaniji 70-ih.
Ljubiteljima čuvene liverpulske četvorke (“Bitlsi i Indija“) biće interesantno da saznaju šta zapravo stoji iza fasciniranosti Pola i ekipe Maharišijem i kultom joge i Indije.
Kada je riječ o brit popu, stiže prava poslastica, od autora “Trejnspotinga“, Denija Bojla i Irvina Velša, “Knjiga postanja: Creation Records“, britanski urnebesni biopik o Alanu Mekgiju, čoveku koji je kreirao masovni uspjeh Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal Scream…
Publika će moći da otkrije i šta se krije u bogatoj i do sada skrivanoj arhivi “odbjeglog“ člana Roling Stounsa, Bila Vajmana (“Onaj tihi“), kao i da pogleda analitičnu rekonstrukciju posljednjih nedjelju dana života Džona Lenona.
Pločama, kolekcionarstvom i ponovo supkulturama, bavi se i dokumentarac o dvije decenije kultne njujorške prodavnice ploča “Druga muzika“ (Other Music).
Jedan segment programa posvećen je ženama u muzici i pop kulturi: priča o spektakularnoj Lidiji Lanč, njujorškoj pankerki i buntovnici u 7. deceniji života, a tu je i autentični dokument o mladoj australijskoj rok zvijezdi Kortni Barnet, koja se, uprkos slavi i uspjehu, kao i znatan dio Z generacije, bori sa anksioznošću i napadima panike.
U ozbiljnu društvenu temu seksualnog zlostavljanja u šou biznisu, upustili su se autori dokumentarca “Skloni pogled“, koji se bazira na svjedočenjima žena koje su nekada bile tinejdžerke i fanovi poznatih rokera (Led Zeppelin, Guns ‘n’ Roses, Aerosmith…)
Karte za festival su 300 dinara.
Adblock test (Why?)