Home Biznis FIA pojasnila: Upisuje se iznos prihoda iz budžeta, ali ne iz kojeg

FIA pojasnila: Upisuje se iznos prihoda iz budžeta, ali ne iz kojeg

0

Vijest da je više od više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH povuklo iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, koju je Akta.ba jučer objavio, privukla je veliku pažnju i interesovanje javnosti. Danas je analizu prenio niz bh. portala, a komentari na društvenim mrežama od jutros ne prestaju.

Javnost je u najmanju ruku zgrožena informacijom da se pojedina udruženja već godinama finansiraju iz budžeta. Na spisku koji objavljujemo u proteklih nekoliko godina, uglavnom se pojavljuju ista udruženja, ali i strana predstavništva.

Najviše pažnje je privuklo Predstavništvo turske televizije u Sarajevu – Turkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT Sarajevo koje je samo prošle godine dobilo iz budžeta 909.626 KM, dok se s druge strane Javni servis Bosne i Hercegovine BHRT nalazi u finansijskom kolapsu.

S obzirom da su pojedini mediji prenijeli da se radi o budžetu Federacije, Vlada Federacije BiH oglasila se danas demantijem u kojem navode da oni nisu dodijelili, a ni uplatili, niti jedne konvertibilne marke iz Budžeta Federacije BiH ovom mediju.

Uzimajući u obzir činjenicu su podaci o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH iz izvještaja koji se predaju Finansijsko-informatičkoj agenciji Sarajevo, obratili smo se za agenciji za tumačenje istih.

Kako je pojašnjeno za Akta.ba, kod udruženja na bilansu uspjeha postoji AOP 132 u kome računovođe upisuju iznos prihoda iz budžeta.

“Na obrascima finansijskih izvještaja ne postoji informacija iz kog budžeta je uplaćen iznos”, pojašnjeno je.

Dakle, za sada, nije poznato iz kojeg budžeta se TRT finansira godinama. Ujedno, prihod iz budžeta je u finansijskom izvještaju i ukupni prihod koji TRT prijavljuje. Tako je u posljednjih pet godina, prema finansijskom izvještaju, TRT ukupno dobio oko 2,6 miliona KM.

(Akta.ba)

Adblock test (Why?)