Home Biznis G7 poziva na produženje i potpunu provedbu crnomorskog sporazuma o žitu

G7 poziva na produženje i potpunu provedbu crnomorskog sporazuma o žitu

0

Grupa sedam najrazvijenijih ekonomskih sila svijeta (G7) pozvala je u nedjelju na “produženje, potpunu provedbu i proširenje” kritičnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, naveli su ministri poljoprivrede G7 u saopćenju.

Uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, sporazum je potpisan u Istanbulu prošlog jula, omogućujući Ukrajini izvoz više od 27 miliona tona žitarica iz nekoliko svojih crnomorskih luka.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., snažno je signalizirala da neće dopustiti nastavak dogovora nakon 18. maja jer popis zahtjeva za olakšavanje vlastitog izvoza žitarica i gnojiva nije ispunjen.

U saopćenju nakon dvodnevnog sastanka u Miyazakiju u Japanu, ministri poljoprivrede G7 “prepoznali su važnost” dogovora, rekavši da snažno podržavaju produženje, punu provedbu i širenje Crnomorske inicijative za žitarice, navodi Reuters.

– Osuđujemo pokušaje Rusije da koristi hranu kao sredstvo destabilizacije i kao oruđe geopolitičke prisile i ponavljamo svoju predanost solidarnom djelovanju i podršci onima koji su najviše pogođeni – stoji u priopćenju.

Članovi G7 “spremni su” poduprijeti oporavak i obnovu Ukrajine, uključujući pružanje stručnosti u razminiranju poljoprivrednog zemljišta i obnovi poljoprivredne infrastrukture, navodi se u dokumentu.

/

Adblock test (Why?)