Home Vijesti Gas teče iz Rusije , Austrija ima zalihe do kraja aprila

Gas teče iz Rusije , Austrija ima zalihe do kraja aprila

0

​BEČ – I nakon početka vojne akcije Rusije protiv Ukrajine, Moskva i dalje isporučuje gas Austriji, saopštila je ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler, navodeći da ima dovoljno zaliha do kraja aprila.

Gevesler je, nakon razgovora sa ekspertima energetskog regulatornog tela “E Kontrol”, objasnila da čak i ako ne bi bilo daljih isporuka, postoje rezerve koje bi pokrile potrošnju u prosječnoj zimi do kraja aprila, a u veoma hladnoj zimi do kraja marta.
Ona je prenijela da je Rusija najavila da će nastaviti isporuku gasa preko Ukrajine, ali navodi da se trenutno ne može stopostotno tvrditi da li su te tvrdnje pouzdane.
Gevesler je rekla da, ako postane “tijesno” sa snabdijevanjem gasom, postoje mehanizmi predviđeni zakonom o upravljanju energentima, koji bez intervencije države osiguavaju snabdijvanje domaćinstava.
“Snabdijevanje domaćinstava ima prioritet i prema današnjim podacima ono je osigurano i to i poslije zime”, dodala je ona.
Gevesler je kazala da se stanje redovno prati, a ujedno se sa partnerima na nivou EU i u međunarodnoj zajednici vodi diskusija o omogućavanju dugoročnog snabdijevanja gasom.
Popunjenost skladišta gasa u Austriji je aktuelno na 18 odsto, što je najniža stopa u EU, ali treba imati u vidu visoke kapacitete skladišta u Austriji.
Naime, 18 odsto kapaciteta skladišta je 18 teravat sati gasa.
Gevesler najavljuje da će do ljeta izraditi zakon koji će imati za cilj veću popunjenost skladišta pred zimu.
Oko 80 odsto potrošnje gasa u Austriji pokriva gas uvezen iz Rusije.
Da bi se situacija relaksirala, ministarka energetike namjerava da se okrene alternativnim izvorima.
Gevesler je kritkovala ranije vlade rekavši da posljednjih 10 do 15 godina nije gotovo ništa urađeno da se smanji zavisnost od ruskog gasa.
Kriza oko Ukrajine skupo košta austrijska domaćinstva.
Od početka 2020. su troškovi uvoza gasa porasli za čak sedam puta.
Oko 250 evra prosječno domaćinstvo moraće ove godine više da plati za gas.
E-Kontrol polazi od toga da će cijene gasa na visokom nivou ostati do iduće godine, i da se pad može očekivati tek 2024.
Adblock test (Why?)