Home Biznis Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila i u decembru

Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila i u decembru

0

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni usporila je u decembru, drugi mjesec zaredom, a posustala je ponovo u Hrvatskoj, zadržavši se ipak znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju objavljeni podaci Eurostata. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu je iznosila 10,4 posto, signaliziravši ponovo usporavanje rasta cijena, nakon 11,1-postotnog skoka u novembra.

U eurozoni spustila se s 10,1 na 9,2 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U oktobru cijene su na oba područja porasle najsnažnije otkada Eurostat objavljuje izvješća, za 11,5 posto u EU i za 10,6 posto u eurozoni.

Popuštanje inflacije u eurozoni u decembru odražava blaži rast cijena energije, za 25,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, nakon 34,9-postotnog skoka u novembru, pokazuju Eurostatovi izračuni. Blago je pak ubrzao rast cijena industrijskih proizvoda, sa 6,1 na 6,4 posto.

Kada se isključe svježa hrana i energija, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u prosincu 6,9 posto i bila je viša za 0,3 postotna boda nego u novembru. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u prosincu u EU pale za 0,2 posto, a u eurozoni za 0,4 posto, izračunali su statističari.

Mađarska pretekla Baltik

U usporedbi sa novembrom godišnja stopa inflacije smanjila se u prosincu u 22 zemlje, uključujući Hrvatsku, a porasla u njih tri. U dvije zemlje cijene su u prosincu porasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu.

Najvišu godišnju stopu inflacije u decembru bilježila je Mađarska, od 25 posto. Slijede Latvija i Litva sa stopama inflacije od 20,7 odnosno 20 posto. Blizu je i Estonija gdje je iznosila 17,5 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u prosincu iznosila 12,7 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u studenome. U decembru 2021. iznosila je 5,2 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Na mjesečnoj razini cijene su u decembru u Hrvatskoj pale za 0,1 posto, kao i u Estoniji i Francuskoj. Najbliža je Hrvatskoj po godišnjoj stopi inflacije u prosincu lani Italija, treće po veličini gospodarstvo eurozone i važan trgovinski partner, gdje je iznosila 12,3 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 9,6 posto. Najslabiji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini i u decembru je bilježila Španjolska, od 5,5 posto. Slijede Luksemburg i Francuska gdje su porasle 6,2 odnosno 6,7 posto.

(
)

Adblock test (Why?)