Home Vijesti Gojku Đogu književna nagrada “Skender Kulenović”

Gojku Đogu književna nagrada “Skender Kulenović”

0

Književnu nagradu “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” za 2022. godinu žiri je jednoglasno dodijelio pjesniku i akademiku Gojku Đogu, izjavio je u Prijedoru član žirija Zdravko Miovčić.

On je naveo da Đogo ima 82 godine i veliko književno, poetsko djelo, da je 2020. godine obilježio 80 godina života i 60 godina pjesničkog rada, ima dosta objavljenih knjiga pjesama, mnogo od njih u ponovljenim izdanjima, niz knjiga i eseja.
“Gojko Đogo je i nacionalni radnik koji u najtežim vremenima nije bježao od svojih nacionalnih obaveza i takve vrste angažovanja”, rekao je Miovčić novinarima u Prijedoru.
On je podsjetio da je Đogo svoju pjesničku slobodu i hrabrost platio robijom poslije objavljivanja knjige “Vunena vremena” 1981. godine, ne plašeći se da na poetski način kaže šta misli o autokratama i o vremenu i politici zemlje u kojoj je živio.
“Ne zbog toga što je imao tako tešku sudbinu, u tom pjesničko-političkom aspektu, već zbog svoje poezije i svoje posljednje knjige iz 2018. u kojoj je pokazao jednu potpuno novu dimenziju svoga pjesništva, žiri je odlučio da ovogodišnja nagrada za životno djelo pripada Đogu”, dodao je Miovčić, koji je i pjesnik.
Pored Miovčića, u žiriju “Književnih susreta na Kozari”, su akademik i pjesnik Milosav Tešić i književni kritičar Radivoje Mikić.
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović naglasila je da su ovogodišnji susreti jubilarni pedeseti i da je to jedan od razloga što je grad ovu godinu proglasio godinom kulture.
“Pripremili smo raznovrstan program. Počinje u srijedu, 7. septembra, i traje do 17. septembra. Imaćemo 20 književnika kroz 12 programa, ali i neke novine”, najavila je Kasalovićeva.
(RTRS)
Adblock test (Why?)