Home Vijesti Gorivo podiglo i cijenu obuke u Srpskoj

Gorivo podiglo i cijenu obuke u Srpskoj

0

BANJALUKA – Većina auto-škola u Srpskoj zbog poskupljenja goriva, ali i guma, ulja i maziva podigla je cijenu usluga za oko 20 odsto, a iz onih koje to još nisu učinile poručuju da će uskoro formirati nove cjenovnike.

Cijene variraju u zavisnosti od lokalne zajednice, ali kandidati koji žele da postanu vlasnici vozačke dozvole u prosjeku će morati da izdvoje oko 1.100 maraka.
U banjalučkoj auto-školi “Val” kažu da su zbog visokih cijena goriva morali podići cijene usluga.
“Na časove se odlučuje manje kandidata nego prethodnih godina. Prošle godine u ovo doba smo imali oko 50 kandidata, a ove godine nemamo ni 20”, kazali su u ovoj auto-školi dodajući da njihovu sudbinu dijele gotove sve auto-škole u najvećem gradu Srpske.
Da i u susjednoj opštini instruktori vožnje imaju manje posla, potvrđuju u laktaškoj auto-školi “27. januar”.
“Pad broja kandidata osjeti se od početka ove godine, pogotovo kada je izbio sukob u Ukrajini. Tada je sve na trenutak zastalo, ali, evo, sada se sve polako vraća u normalu. Cijene naših usluga jesu malo skočile, do 20 odsto zbog troškova goriva”, kazali su u ovoj auto-školi.
Slična situacija je i u Doboju.
“Visoke cijene goriva nam prave ogroman problem i trošak. Početak godine obilježio je manji broj kandidata nego obično, a u posljednje vrijeme je nešto više starijih kandidata koji dolaze na polaganje”, kazali su u auto-školi “Signal”.
U bijeljinskoj auto-školi “Signal kul” kažu da je poskupljenje voznog parka, goriva, guma, ulja, maziva i generalno svega što je vezano za ovu djelatnost dovelo do poskupljenja obuke.
“Kandidati su svjesni da je do toga moralo doći i ne bune se jer su svjesni potrebe da posjeduju vozačku dozvolu”, kazali su u ovoj školi.
U pojedinim auto-školama u Srpskoj gdje još nisu podigli cijene poručuju da je to neminovnost jer ovako neće moći dugo opstati.
“U Gacku već nekoliko godina postoji problem sa upisom djece u srednje škole, znatno se smanjio broj na godišnjem nivou, a samim tim smo i mi došli u situaciju da imamo manje posla”, kazali su u auto-školi “Blic” iz Gacka. Poskupljenje goriva, kako kažu, znači da bi trebalo da i njihove usluge poskupe jer još rade po starim cijenama.
“Ljudima nisu porasle plate, a cijene svega su skočile. Ostavili smo stare cijene, pa do kada ćemo ovako moći, ne znam, ali veliki problem nam je da ovako funkcionišemo”, poručili su u ovoj školi.
Sa ovim stavom su saglasni i u prijedorskoj auto-školi “Stil”, gdje kažu da je teško poskupiti obuku kada je besparica svakodnevica mnogih građana.
“Još ništa nismo radili kada je u pitanju promjena cijena naših usluga, ali nećemo moći dugo izdržati ovako”, kazali su u ovoj auto-školi.
Statistika
Prema podacima Zavoda za statistiku RS, lani je čak 237 auto-škola obavljalo djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila.
” Iz oblasti propisa o bezbjednosti saobraćaja u 2021. godini 21.845 kandidata izašlo je na ispit, a 16.485 kandidata je položilo”, podaci su Zavoda za statistiku.
Statistika pokazuje i da je od 31.965 kandidata ispit iz oblasti upravljanja motornim vozilom lani položilo 21.445 kandidata. 
(Glas Srpske)
Adblock test (Why?)