Home Banjaluka Grad Banjaluka odgovorio na zahtjev UIO BiH: Zemljište (ni)je za poklon

Grad Banjaluka odgovorio na zahtjev UIO BiH: Zemljište (ni)je za poklon

0

Banjaluka ima zemljište i spremna je da ga ponudi Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) za gradnju zgrade, a da li će ta parcela biti poklonjena ili data uz neku naknadu, biće naknadno utvrđeno, odgovor je Gradske uprave Banjaluka na zahtjev UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je u utorak “Glasu Srpske” da nemaju dovoljno novca za kupovinu zgrade za smještaj Glavne kancelarije i Regionalnog centra Banjaluka, zbog čega su uputili zahtjev gradonačelniku Drašku Stanivukoviću da im da odgovor da li postoji zemljište na nekoj lokaciji u gradu na Vrbasu koja nije previše udaljena od centra, a na kojem bi mogli krenuti u izgradnju objekta.

“Taj zahtjev je otišao prije nekoliko dana pa vidjećemo šta će biti”, rekao je “Glasu Srpske” Kovačević i dodao da su uslovi u kojima rade službenici u Banjaluci katastrofalni.

Savjetnik gradonačelnika Stanivukovića Tanja Vukomanović kazala je da je grad Banjaluka upoznat sa problemom smještaja UIO.

“Gradonačelnik je čak i prije godinu, kada je bilo riječi o kupovini zgrade te institucije i silnim milionima koje je potrebno izdvojiti za kupovinu objekta, ukazivao na da je to nepotrebno bacanje novca i da Banjaluka može da pomogne i nađe zemljište za gradnju zgrade za njihove potrebe. Nismo tada dobili nikakav odgovor i sada kada imamo povratnu informaciju da su za tu opciju mi ćemo se potruditi da razgovaramo sa njima i nađemo neku lokaciju za gradnju zgrade UIO”, kazala je “Glasu Srpske” Vukomanovićeva.

Navela je da vjeruje da grad ima zemljište koje može poslužiti za gradnju zgrade UIO.

“Da li će to zemljište biti poklonjeno to treba vidjeti i ne možemo unaprijed davati te informacije”, zaključila je Vukomanovićeva.

Takođe i Kancelarija za reviziju institucija BiH je u preporukama navela da je pitanje trajnog smještaja u Banjaluci potrebno detaljno analizirati i bez odgađanja riješiti u saradnji sa nadležnima.

“Uzimajući u obzir trenutno stanje i tendenciju rasta cijena na tržištu nekretnina, situacija u vezi sa rješavanjem pitanja trajnog smještaja sjedišta Uprave i Regionalnog centra Banjaluka je neizvjesna, što ima za posljedicu da Uprava može ostati bez odgovarajućeg smještaja, ali i da bude dovedeno u pitanje obavljanje zakonom definisane djelatnosti”, podvukli su revizori.

Javni poziv

UIO je krajem decembra 2020. godine raspisao javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu zgrade za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji i Regionalnom centru Banjaluka. U predviđenom roku je bila dostavljena samo jedna ponuda od 84,29 miliona maraka bez PDV-a i bila je vrijednosno značajno iznad planiranog i raspoloživog iznosa novca za te namjene. Zbog toga je direktor UIO Miro Džakula uputio Savjetu ministara BiH zahtjev za odobrenje dodatnog iznosa novca za kupovinu zgrade, ali nisu dobili nikakav odgovor pa je u januaru ove godine poništen taj javni oglas za kupovinu poslovnog objekta u Banjaluci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here