Home Banjaluka Grad izgubio pola miliona KM na prodaji zemljišta u Ramićima

Grad izgubio pola miliona KM na prodaji zemljišta u Ramićima

0

Komisija za prodaju nepokretnosti na čijem čelu je bio gradski menadžer Bojan Kresojević onemogućila je firmi “Jaćimović” da učestvuje na licitaciji za prodaju gradskog zemljišta u Poslovnoj zoni Ramići, čime je budžet Banjaluke oštećen za najmanje pola miliona maraka.

Iz firme “Jaćimović” poručuju da su za zemljište koje je bilo predmet sporne licitacije bili spremni da izdvoje znatno više od procijenjene vrijednosti od 420.000 KM, ali kažu da im je zbog nakaradnih uslova licitacije to onemogućeno. Nešto manje od 9.000 kvadrata gradskog zemljišta u Ramićima na kraju je prodato firmi banjalučkog tajkuna Ranka Lukića “Lupaco” za duplo manji iznos ili preciznije za 215.000 KM, pri čemu Komisiju za prodaju nepokretnosti nije interesovalo to što je firma “Jaćimović” dostavila Investicioni plan za izgradnju proizvodnog pogona na tom zemljištu i zapošljavanje 36 novih radnika.

Srđan Jaćimović, zamjenik direktora te firme žalio se na odluku Komisije za prodaju nepokretnosti, ali gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković prije desetak dana je odbacio njegovu žalbu. Jaćimović je u žalbi naveo niz nepravilnosti i zamjerki na račun Komisije za prodaju nepokretnosti, a od Pravobranilaštva Republike Srpske zatražio je da se suzdrži od davanja pozitivnog mišljenja na eventualni ugovor koji bi trebali da zaključe Grad Banja Luka i “Lupaco”.

 

– Vrijednost oko 9.000 kvadrata gradskog zemljišta u Ramićima procijenjeno na 420.000 maraka
– Zemljište prodato firmi banjalučkog tajkuna Ranka Lukića “Lupaco” za duplo manji iznos – za 215.000 KM
– Firma “Jaćimović” diskvalifikovana sa licitacije i najavljuje tužbu protiv Grada

 

“Mi smo bili spremni da platimo 600-700 hiljada maraka za to zemljište, ali nam je onemogućeno da učestvujemo na licitaciji. Nakon što je nama onemogućeno učešće, licitacija je provedena na volšeban način i uz praktično učešće samo jedne firme – “Lupaco” koja je na kraju bila pobjednik licitacije i kojoj je zemljište pripalo po duplo nižoj cijeni. Toj firmi nije bilo teško da pobijedi, jer se iz zapisnika sa licitacije vidi da su preostale dvije firme na licitaciji bile samo formalno. Kako drugačije protumačiti činjenicu da su se prijavile na licitaciju za zemljište vrijedno 420.000 KM, a kada je počela licitacija, nisu ponudili ni upola manji iznos. Jasno je kao dan da su se prijavila samo da bi bili ispunjeni formalni uslovi licitacije o neophodnom broju učesnika. S druge strane, nama koji smo željeli da učestvujemo i platimo i više od procijenje vrijednosti zemljišta, to je onemogućeno”, kaže Jaćimović.

Jaćimović: Nepostojeća djelatnost

On ističe da je naročito sporno što je Komisija na čelu sa Kresojevićem ocijenila da “Jaćimović” ne ispunjava uslove da učestvuje na licitaciji zato što pretežna djelatnost te firme nije proizvodnja već “nespecijalizovana trgovina na veliko”.

U oglasu i odluci Skupštine Grada navodi se da pravo učestvovanja na Javnom konkursu imaju privredna društva čija pretežna djelatnost je “proizvodnja – pretežno čista industrija”. Međutim, važeća Uredba o klasifikaciji djelatnosti RS ne poznaje djelatnost “proizvodnja – pretežno čista industrija”. Dakle, to je nepostojeća djelatnost, što znači da je od nas traženo da ispunimo nemogući uslov za učešće na javnom konkursu, odnosno da budemo registrovani za nepostojeću djelatnost”, kaže Jaćimović.

Pored toga, nastavlja on, u oglasu nije uopšte traženo da se dostavi dokument kojim se dokazuje pretežna djelatnost firme.

To jasno potvrđuje da taj podatak nije bitan, jer se ne traži dostavljanje isprave kojom se to utvrđuje, a to je isprava Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF)”, kaže Jaćimović.

On ne krije razočarenje odlukom gradonačelnika da odbije njihovu žalbu, ističući da je Grad Banjaluka pretrpio veliku štetu.

Naša firma je ranije učestvovala na licitaciji za gradsko zemljište u poslovnoj zoni Ramići i platili smo ga oko 400.000 maraka više od procijenjene vrijednosti, odnosno od početne cijene na licitaciji. I za zemljište koje je bilo predmet ove licitacije bili smo spremni da izdvojimo znatno više, ali to nam je onemogućeno. Pri tome nikoga nije interesovalo to što smo imali urađenu i studiju i projekat za izgradnju proizvodnog pogona na tom zemljištu”, kaže Jaćimović, najavljući pokretanje upravnog spora, odnosno tužbu pred Okružnim sudom u Banjoj Luci.

Kresojević: Uslovi su bili jasni

S druge strane, gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da je kao predsjednik komisije imao obavezu da se uradi evaluacija i ocjena pristiglih ponuda, ističući da komisija nije imala drugu mogućnost već da prihvati samo one ponude koje zadovoljavaju propisane uslove.

U interesu grada je da se s jedne strane ostvare što veći prihodi od prodaje gradskog zemljišta, a s druge strane da se u maksimalnoj mjeri ispoštuje opšti interes u okviru otvaranja novih radnih mjesta. U datoj situaciji, komisija nije imala mogućnost da kao zadovoljavajuću prihvati ponudu firme “Jaćimović” s obzirom na to da je u tekstu javnog poziva bilo navedeno da je neophodno da se radi o međunarodnom ili domaćem privrednom društvu kome je pretežna djelatnost proizvodnja, a pretežna djelatnost tog preduzeća je trgovina”, kaže Kresojević.

On dodaje da se može diskutovati o tome da li je moglo bolje, ali ističe da komisija nije imala drugu mogućnost već da prihvati samo one ponude koje zadovoljavaju propisane uslove.

Razlika u razumijevanju između te firme i nas je u tome da u samom tekstu javnog poziva piše da se traži međunarodno ili domaće privredno društvo čija pretežna djelatnost je proizvodnja, a ne radi se o samom proizvodnom projektu”, precizira Kresojević, dodajući da nije uključen u dalje aktivnosti, ali da će provjeriti i pisanim putem dostaviti odgovor da li je zaključen kupoprodajni ugovor između Grada Banja Luka i firme “Lupaco”.

CAPITAL: Darko Momić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here