Home Biznis Gradačački sajam šljive od 24. do 27. augusta, očekuje se oko 350...

Gradačački sajam šljive od 24. do 27. augusta, očekuje se oko 350 izlagača

0

Četrdesetdeveti Sajam šljive u Gradačcu ove godine će biti održan od 24. do 27. augusta na lokalitetu sportske dvorane Skenderija u tom gradu, ali i sa manifestacijama na Kuli Husein kapetana Gradaščevića i jezeru Hazna.

Prvi Sajam šljive u Gradačcu održan je 1969. godine, a od 1987. godine je dobio prefiks međunarodnog.

– Četrdesetdeveti sajam šljive održat će se na oko 5.000 kvadratnih metara površine. Imat ćemo oko 350 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Podijeljen je, tako bih rekao, u tri sekcije: poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija te mehanizacija i oprema. Tokom 49. sajma šljive imat ćemo i petu po redu podsajamsku aktivnost, odnosno Međunarodni sajam pčelarstva – rekao je danas na konferenciji za medije direktor Turističke zajednice Grada Gradačca Ensar Mešanović.

Tokom održavanja sajma bit će upriličen koncert Latifa Moćevića i grupe Regina, a specijalni gost je Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

– Želimo da 49. sajam šljive bude bolji i uspješniji od prethodnih kako kvalitetom tako i sadržajem. Počeli smo 1969. godine, a 1996. godine smo faktički na ruševinama obnovili sajamske aktivnosti. Gradačac živi za sajam i ubijeđen sam da ćemo biti dobri domaćini – kazao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Emir Begić, čije ministarstvoje partner sajma, ističe kako su u Tuzlanskom kantonu izdvojeni rekordni iznosi za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, a za Gradačac je istakao kako su lideri u proizvodnji voća.

– Gradačačka šljiva je izvozni proizvod – ističe ministar Begić.

Direktor Turističke zajednice TK Miralem Mešković osvrnuo se na potencijalan razvoj ruralnog turizma na području Gradačca.

– Moramo vršiti kontinuiranu promociju turističkih potencijala, a sajamske aktivnosti su idealne za takve vrste aktivnosti – kazao je Mešković.

/

Adblock test (Why?)